ŠAHOVSKO ČUDO OD DETETA, MARKO MILANOVIĆ ZA "NOVOSTI": Sa 13 godina na 350 medalja

Grujica Kelić

25. 04. 2021. u 11:00

TERMIN "vunderkind" u prevodu na srpski jezik označava čudo od deteta koje se u nečemu ističe od mase i u ovom slučaju nepogrešivo pristaje uz Marka Milanovića (13), učenika sedmog razreda jedne pančevačke osnovne škole.

FOTO: Privatna arhiva

On je višestruki prvak Srbije u šahu, jedini petostruki šampion države u svim šahovskim disciplinama, koji već sada ima preko 350 osvojenih medalja i pehara kako na državnom tako i na međunarodnom nivou. Nosilac je nebrojeno rekorda koje je oborio u izuzetno mladoj dobi i samim tim nesumnjivo predstavlja budućnost šahovskog sporta u našoj zemlji.

POKUŠAVAM DA SE NE OPTEREĆUJEM

KAO neko ko je sa toliko malo godina uradio toliko mnogo sa sobom nosi i velika očekivanja okoline, čije oči će u budućnosti stalno biti uprte u njega.
- Tačno je da u nekoj meri svi ti rezultati predstavljaju odgovornost, ali pokušavam da se ne opterećujem time, posebno što roditelji pred mene ne postavljaju nikakve zahteve koje bih morao da ispunim. Štaviše, rekli su mi da me neće podržavati ako vide da mi je to preteško ili previše stresno - kaže Marko.

Marko je šah počeo da igra pre pete godine sa ocem Nebojšom, koji ga je naučio osnovama.

- Tata je ekspert za matematiku, već tada mi je davao sitne zadatke za prvi i drugi razred, koje sam rešavao prilično lako što ga je iniciralo da se raspita da li postoji neki program za nadarenu decu. U Centru za talente su mu predložili da ukoliko mi se sviđa šah, bolje je da ozbiljnije krenem sa njim. Prvo veće takmičenje sam imao sa pet i po godina protiv dečaka koji su bili tri godine stariji i na tom turniru sam osvojio bronzanu medalju i tako je polako priča počela da se razvija. Tata nije imao kud nego da me podrži u daljem napredovanju - ističe Marko na početku razgovora za "Novosti".

Mladi as napominje da je taktika u sportu poput šaha relativna stvar i da je svaka partija priča za sebe koja ne može da se igra na isti način kao prethodna.

- Oba igrača tokom partije pokušavaju da predvide ono što smatraju da će protivnik odigrati, a da usput što više sprovedu svoje ideje. U meču se uvek prilagođavam protivniku, nastojim da iskoristim njegove greške i da za svaki stil imam protivodgovor. To praktično znači da mogu da igram na puno načina, a vremenom se usavršavam da ti moji načini budu sve više u skladu sa mojim stilom i temperamentom, a istovremeno što neprijatniji za protivnika. U tom nadmudrivanju i jeste čar šahovske partije.

Koji kvalitet je presudan da bi neko bio dobar šahista.

- Čuo sam više teorija o tome. Mnogi, recimo, misle da je presudan talenat. Slažem se da je on veoma važan, ali ako bih za nešto rekao da je presudno, to je samostalni rad. Smatram da se šah ne trenira nego uči, a provežbavanje naučenog je samo mali i poslednji deo procesa učenja. Šah ne učim redovno, a kada to činim, to je do dva sata dnevno po neki segment partije koji mi padne na pamet - napominje mladić koji je jednako uspešan i u stonom tenisu u kojem je kadetski vicešampion Srbije.

VELIKO INTERESOVANjE

STARA Jugoslavija je nekad bila druga ili treća šahovska sila sveta, a Marko ističe da se sada situacija u Srbiji polako menja nabolje.
- Zainteresovanost za šah je uvek velika, u poslednje vreme je bolje i po pitanju održavanja međunarodnih turnira. Škole šaha su korisne u smislu animacije mladih, dobro je ako poseduju trenere sa međunarodnim titulama, ali to nažalost nije uvek ispunjeno. Međutim, za najviše rezultate je neophodan individualni pristup - zaključuje dečko koji je sa deset godina postao najmlađi šahista ikada u Srbiji koji je po zvaničnom FIDE rejting sistemu prešao granicu od 2.000 poena.

Marko je takođe i višegodišnji reprezentativac Srbije i najmlađi kandidat za međunarodnog FIDE majstora, ali i pored svega toga na šah gleda kao na hobi.

- Biti profesionalac u šahu je teško i nesigurno. Čovek je osuđen da ide od turnira do turnira, živi po hotelima, a nikakav prihod mu nije osiguran. Smatram da je najbolje rešenje kompromis. Čovek bi trebalo da ima svoju struku, a šah da mu bude aktivan hobi, možda najlepši hobi na svetu. Lično idem tim putem - završava mladi šahovski genije.

Pogledajte više