INTERVJU Đorđe Milićević: Hoćemo razgovore, nikako ultimatum

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

19. 04. 2021. u 09:09

OČEKUJEMO odgovoran i konstruktivan pristup, sugestije za poboljšanje izbornih uslova, kritike, ako ih ima, a ne ultimatum koji su nam opozicione stranke postavile na prvoj rundi prošle godine - prihvatite naša 42 uslova ili bojkot.

Foto Tanjug

Zato smo i predložili da se sugestije onih koji napuste pregovore ne nađu u završnom dokumentu.

Sa ovim stavom, na današnji početak "drugog poluvremena" međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta ide potpredsednik SPS i pregovarač ispred socijalista Đorđe Milićević.

* Očekujete li da će ovoga puta doći do dogovora i da će svi izaći na izbore?

- Očekujem da svi ostanu do kraja, da se napravi dogovor na dobrobit građana, kako bi ih što više izašlo na izbore, kao i da u trku uđe što više političkih organizacija.

* Može li da se desi da dođe do krupnijih promena posle dijaloga?

- Tražimo da jedan od principa bude da nam iz EU ne spočitavaju da menjamo izborna pravila u izbornoj godini, što nije praksa. Prošli put, kada smo izmenili zakone, dobili smo negativne ocene baš zbog promene pravila u godini kada se glasalo, iako je dijalog bio pod pokroviteljstvom EP. Proporcionalni sistem odslikava odraz političke realnosti. Ako bih razmišljao o promeni, to bi bio kombinovani - proporcionalno personalizovani. To znači da ne možete izgubiti nijedan glas iz kutije, jedan deo mandata sa liste se opredeljuje na osnovu rezultata, a drugi kako stranke odluče. Sistemom zaključanih lista se gubi motivacija stranačkih predstavnika, ali i birača. Jer, 250. na listi zna da je malo verovatno da bude poslanik, a i zašto bi njegovi birači onda glasali?

* Dijalog će ići sa strankama koje hoće medijaciju EU, i sa onima koji hoće direktan razgovor. Na kojem ćete vi učestvovati?

- Saglasni smo da vodimo dva dijaloga. Ne možete nikoga diskreditovati.

* Socijalisti se zalažu za zajedničke izbore na republičkom, predsedničkom i gradskom nivou. Da li ste i za jedinstvenu listu sa SNS i jednog kandidata za predsednika - Aleksandra Vučića?

- Zalažemo se za izbore na tri nivoa sledeće godine. Sada je to i racionalno zbog situacije sa virusom korona i bilo bi neodgovorno da ih razdvajamo. Što se tiče izlaska na izbore, o najvažnijim pitanjima, kao i uvek, odluku će doneti predsednici SPS i SNS, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. Dačić je bio jasan kada je rekao da ako se opozicija ujedini i vlast treba da ide oko jednog zajedničkog fronta. Nije reč o partijskom i stranačkom interesu. To je strateško pitanje.

BEZ RAZGOVORA U LOBIJU

- Važno je da saslušamo sve političke stranke i to je nepristrasnost. Ne želimo nikoga da diskvalifikujemo. Ako je dogovor da se dijalog vodi u institucijama, u ovom slučaju u Skupštini, onda neka bude tako. A ne da sa delom političkih stranaka razgovarate po hotelskim lobijima - navodi naš sagovornik.

Pogledajte više