DRŽE SE LJUBAVI PREMA RODU I BOGU: Miloš Mirković iz Bijeljine uradio i darovao spomen znamenje za pale srpske junake u Zvorniku

V.Mitrić

13. 04. 2021. u 12:02

SPOMEN obeležje koje je, u Zvorniku postavljeno, i osveštano, u prisustvu ministra policije RS Dragana Lukača, u znak poštovanja i sećanja na u minulom otadžbinskom ratu pale pripadnike Centralnog odreda specijalne policije Republike Srpske, umetnički je rad i dar Miloša Mirkovića, privrednika iz Bijeljine, člana Srpske akademije naučnika i umetnika i bivšeg proslavljenog košarkaškog asa, koji je devedesetih godina žario i palio po dvoranama širom Evrope i sveta, uključujući i zapaženo učešće na Mediteranskim igrama.

FOTO: V.Mitrić

Miloš i njegova supruga Jovana, rođena beograđanka iz ugledne kuće, oboje fakultetski obrazovani, imaju troje dece, Aleksandru, Aleksandra i Teodoru, odlučili su da žive u Bijeljini, u RS, i da sa Miloševim oceme Dragoljubom Dragom i majkom Rosom, podižu decu, razvijaju biznis, ali i da nastave podrodičnu tradiciju humanizma i čovekoljublja.Mirkovići su, još tokom rata, zbrinjavali mnoge nevoljnike, od onih iz ovih delova RS i BiH do izbeglica iz Krajine, često odvajajući i od usta.

Dragoljub, rodom iz Banjana u Staroj Hercegovini, potomak velikih junaka i ličnosti, i Rosa iz junačke Rađevine, od predaka koji su branili srpstvo i pravoslavnu veru od obližnjeg im Cera i Gučeva do Kajmačkalana, ulili su Milošu ljubav i prema rodu i prema Bogu.

Ništa manje tim svetlim vrlinama nije napojena, u svojoj beogradskoj kući, Miloševa životna izabranica, saputnica i saradnica Jovana, pa darovanja poput ovog za iole upućene nije veliko iznenađenje.

Mirkoviću su samo za kratko vreme uradili i poklonili spomenik čuvenoj Ruskinji Darji Aleksandrovnoj, na Gučevu kod Loznice, mladoj ženi koja je stradala previjajući rane i bodreći srpske junake u Velikom ratu, na toj planini, u okgobru 1914 godine. Njihovih ruku delo i dar krasi i monumentalno spomen obeležje u Banjanima, kao i ono na mestu gde je bila kuća našeg velikog naučnika dr Jovana Cvijića u Loznici i beleg u znak sećanja na čuvenog vladiku Valerijana Stefanovića rodom iz Lešnice, u Jadru, kod Loznive.

Uradili su sami, najveći deo sppomen obeležja dečaku Slobodanu Stojanoviću koji su mučki ubili sledbednici ozloglašenog muslimanskog vođe Nasera Orića, koji se vratio kući, u selo Kamenicu, po psa kućnog ljubimca.Imao je nepunih 11 godina.Vlasti, i to srpske, u Podrinju, međutim, već tri godine, ne daju lokaciju za postavljane spomenika!?Mirkovići su besplatno za borce minulog rata i socijalno ugrožene uradili besplatno oko 6oo spomenika.

-Sve što činimo, činimo od srca, posebno za one, kao za zvorničke junake, koji su dali najviše što mogu za sve nas, za našu slobodu, za našu Republiku Srpsku -kaže Miloš. -U tom duhu „dišemo“ jedinstveno svi u našoj porodici.

Pogledajte više