ZOVU BILČIKA NA RASPRAVU: Krajem aprila nadležni odbor održaće sednicu o izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji

S. S. R.

13. 04. 2021. u 09:48

ODBOR za evropske integracije pri Skupštini Srbije raspravljaće krajem aprila o izveštaju Evropskog parlamenta o našoj zemlji.

Foto N.Fifić

Na sednicu će biti pozvan i izvestilac EP Vladimir Bilčik, koji bi video-linkom trebalo da govori o dokumentu u kojem su iznete pohvale, ali i brojne zamerke koje treba uvažiti kako bi se ubrzao proces naših evrointegracija.

Potpredsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač kaže, za "Novosti", da se odustalo od ideje da se polemika vodi u plenumu parlamenta.

- Poslaću Bilčiku poziv da učestvuje na sednici odbora i nadam se da ćemo usaglasiti termin do kraja aprila. Sednica će biti otvorenog tipa, poslanici će moći da polemišu o izveštaju. Sledeće nedelje, od 19. do 22. aprila, šefovi poslaničkih grupa parlamentarnih stranaka, kao i predstavnici neparlamentarnih partija imaju konsultacije sa evroparlamentarcima oko stranačkog dijaloga. Zbog ovih obaveza odbor ćemo održati do kraja aprila - rekla je Kovačeva.

U izveštaju, koji nije obavezujući, iznete su zamerke na odnose sa Rusijom i Kinom, nerešene slučajeve "Krušik" i "Jovanjica", slobodu medija... Predstavnici vlasti su odgovorili da je dokument tendenciozan.

Inače, EK počela je da piše svoj novi izveštaj, pa bi njeni predstavnici do kraja nedelje trebalo da se sastanu sa državnim vrhom naše zemlje. Teme su spoljna politika, stranački dijalog, vladavina prava, donošenje zakona, saradnja sa nevladinim organizacijama...

AMBASADORI

U KREIRANjU slike o napretku Srbije ka EU sve su više uključeni ambasadori zemalja članica. Oni su, u poslednje vreme, česti gost parlamenta. Raspituju se o reformama, a onda izveštaje šalju svojim zemljama.

Pogledajte više