KURTI SE SVETI SRBIMA: Srpska lista na Kosovu i Metohiji protestuje što nije dobila dva ministarstva u novoizabranoj vladi

D. R. Đ. - D. Z.

23. 03. 2021. u 18:59

NOVI premijer u Prištini Aljbin Kurti prekinuo je raniju praksu da se u vladi privremenih kosovskih institucija, ukoliko ona ima više od 12 resora, nađu dva ministra iz redova srpske zajednice.

Arhiva

Umesto toga, on se odlučio da Srpskoj listi da samo ministarstvo za zajednice i povratak (Goran Rakić), a u vladu je uveo i predstavnike turske i bošnjačke manjine.

Smatrajući da su oštećeni, jer im je pripao jedan portfelj, a u parlamentu imaju deset predstavnika, odnosno polovinu od 20 poslanika svih nevećinskih zajednica, iz Srpske liste su najavili da će se žaliti Ustavnom sudu. Prema Ustavu, srpska zajednica u vladi treba da ima najmanje jednog ministra, za predstavnike drugih nevećinskih zajednica takođe se garantuje jedan, a za onog trećeg, koji se "uvodi" ako vlada ima više od 12 resora, ne precizira se kojoj zajednici sleduje.

Kurti se u svojoj drugoj vladi odlučio da za potpredsednicu kabineta imenuje Emiliju Redžepi, bošnjačku političarku iz Nove demokratske partije, i da za ministra regionalnog razvoja postavi Fikrima Damku iz Turske demokratske partije Kosova.

Slika je bila drugačija kada je Kurti u februaru 2020. imenovao svoju prvu vladu, u kojoj je SL dodelio dva ministarstva - za zajednice i povratak i za regionalni razvoj. Međutim, u međuvremenu je SL dala svoje glasove za opoziv Kurtija u martu prošle godine, što im on sada spočitava.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da poziv Kurtija, da po izboru za premijera, "svi treba da budu ujedinjeni u borbi protiv Srbije", jasna poruka našem narodu na KiM.

- Zamislite da sam ja pozvao da treba da budemo ujedinjeni protiv Prištine. A, ja pozivam na razum i da budemo ujedinjeni u postizanju kompromisa. I niko nije reagovao na to što je Kurti rekao, jer im je to dozvoljeno. To govori o licemerju i dvostrukim standardima.

Čim je Kurti u ponedeljak predstavio kabinet, šef poslaničke grupe SL Igor Simić rekao je da su podneli potpise 11 poslanika i da SL ima prava na dva ministarstva.

- To smo vam predočili na sastanku koji smo imali, zajedno sa jedanaest potpisa poslanika, što predstavlja više od polovine nevećinskih poslanika - rekao je Simić tokom sednice na kojoj se raspravljalo o vladi, optužujući Kurtija da je prekršio ustav.

Pogledajte više