OGLASIO SE I NEBOJŠA BAKAREC: Obaveštavam Đilasa o odredbama Krivičnog zakonika – „Poreska utaja“ i „Pranje novca“

Tanjug

23. 03. 2021. u 15:59

NARODNI poslanik i član Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec izdao je saopštenje povodom tužbi koje je Dragan Đilas danas podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog, Vladanke Malović, glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milorada Vučelića i Andrijane Nešić, novinara i pomoćnika glavnog i odgovornog urednika za digitalna izdanja.

Foto: Printscreen/Pink

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Vidim da ste podneli još pet krivičnih prijava zbog navodnog falsifikovanja, pored onih 400 tužbi protiv svih onih koji su istraživali i govorili o tvojim mahinacijama. Radite li Vi nešto drugo osim što izagravate tužibabu Jecu po ceo bogovetni dan, zatrpavajući sudove produktima Vaše sujete?

- Vidim da ste govorili o Krivičnom zakoniku. Posebno Vam savetujem da sa Vašim pravnim timom razmotrite odredbe Krivičnog zakonika – „Poreska utaja“ i „Pranje novca“, koje se tiču Vas lično. Vidim da ste opet vređali novinare i pretili novinarima. Dve Vaše lažne prijave ste podneli protiv novinara. I opet ste odbili da odgovarate na Vama neugodna pitanja novinara. Tako Vi zamišljate slobodu govora – sloboda govora važi samo za Vas.

- Obaveštavam Vas da sam izvršio nepristrasnu pretragu poslednjeg godišnjeg izveštaja „Dojče banke“ za 2020., koji se nalazi na internetu. U delu Izveštaja „Dojče banke“, „List of shareholders“- subsidiaries (podružnice), u delu o ćerkama firmama i podružnicama, vidi se da „Dojče banka“ na Mauricijusu ima aktivan poslovni ofšor entitet – fond, - „Dojče Sekjuritiz Mauricijus Limitid“ („Deutsche Securities Mauritius Limited“) u kome Vi imate račun sa 5,7 miliona evra. U izveštaju „Dojče banke“ taj poslovni ofšor entitet na Mauricijusu, se nalazi pod brojem 242, ima sedište u glavnom gradu Mauricijusa, Port Luiju, u predgrađu Ebene. Daljom pretragom podataka tog ofšor poslovnog entiteta na Mau, vidi se da je on aktivan, da je u vlasništvu „Dojče banke“, i da je označen kao ofšor firma koja pruža usluge koje inače pružaju poslovni entiteti u poreskim rajevima. Da Vi govorite neistinu kada kažete da nemate račun na Mauricijusu potvrđuje jednostavna pretraga interneta od 5 minuta. Vi ste sakriveni iza paravan kompanije „Askanijus Ltd“, ali ste upravo Vi konačni vlasnik i upravljač računom, kako i stoji u konačnom izvodu tog računa, od 12.12.2020. Imajući u vidu da ste vlasnik oko 57 tajnih računa na 17 destinacija, osnovano sumnjam da su Vam ti računi služili za pranje novca. Obaveštavam Vas da je to krivično delo. Preti Vam kazna zatvora do 12 godina, zbog toga što postoji osnovana sumnja da ste Vaš novac stekli na nezakonit način. Posebno Vam ukazujem na Stav 3. koji govori o činjenju krivičnog dela u grupi! Krivični zakonik Srbije o krivičnom delu „Pranje novca“, koje ste, sumnja se, počinili, kaže:

Pranje novca, Član 245.

(1) Ko izvrši konverziju ili prenos imovine, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, u nameri da se prikrije ili lažno prikaže nezakonito poreklo imovine, ili prikrije ili lažno prikaže činjenice o imovini sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, ili stekne, drži ili koristi imovinu sa znanjem, u trenutku prijema, da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Ako iznos novca ili imovine iz stava 1. ovog člana prelazi milion i petsto hiljada dinara,

učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

(3) Ko učini delo iz st. 1. i 2. ovog člana sa imovinom koju je sam pribavio kriminalnom delatnošću,

kazniće se kaznom propisanom u st. 1. i 2. ovog člana.

(4) Ko delo iz st. 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina i novčanom kaznom.

(5) Ko učini delo iz st. 1. i 2. ovog člana, a mogao je i bio dužan da zna da novac ili imovina predstavljaju prihod ostvaren kriminalnom delatnošću, kazniće se zatvorom do tri godine.

(6) Odgovorno lice u pravnom licu koje učini delo iz st. 1, 2. i 5. ovog člana, kazniće se kaznom propisanom za to delo, ako je znalo, odnosno moglo i bilo dužno da zna da novac ili imovina predstavljaju prihod ostvaren kriminalnom delatnošću.

(7) Novac i imovina iz st. 1. do 6. ovog člana oduzeće se.

- Novac koji se nalazi na Vašim tajnim računima, sumnja se, potiče od utaje poreza u slučaju prodaje „Dajrekt medije“. Vi se hvalite da ste tu firmu prodali za 17,7 mil evra, i da ste platili porez na kapitalnu dobit od 2,6 mil evra. Istraživački podaci pokazuju, da postoji osnovana sumnja da ste Vi „Dajrekt mediju“ kasnije još jednom prodali za 52,2 mil evra. Porez na kapitalnu dobit nije plaćen u tom slučaju. Vi ste stoga, sumnja se, izbegli plaćanje poreza na kapitalnu dobit u iznosu od 5,2 ili od 7,8 mil evra, u zavisnosti od toga kolika je bila puna cena „Dajrekt Medije“ (52,2 mil. evra ili 69,9 mil evra?). Sumnja se da je zbog toga budžet Srbije oštećen za 5,2 ili 7,8 mil evra utajenog poreza. Obaveštavam Vas da je to krivično delo. Preti Vam kazna zatvora do 10 godina, zbog toga što postoji osnovana sumnja da ste Vaš novac stekli na nezakonit način. Krivični zakonik Srbije o krivičnom delu „Poreska utaja“, koje ste, sumnja se, počinili, kaže:

Poreska utaja, Član 225.

(1) Ko u nameri da on ili drugo lice potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, o predmetima ili drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri, u slučaju obavezne prijave, ne prijavi stečeni prihod, odnosno predmete ili druge činjenice koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza ili ko u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Ako iznos obaveze iz stava 1. ovog člana čije se plaćanje izbegava prelazi pet miliona dinara,

učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina i novčanom kaznom.

(3) Ako iznos obaveze iz stava 1. ovog člana čije se plaćanje izbegava prelazi petnaest miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina i novčanom kaznom.

- Sada ne možete da kažete da niste obavešteni koje zatvorske kazne vam prete, i koje su posledice Vaših (ne)dela. Sad znate sve o posledicama činjenja krivičnih dela „Poreska utaja“ i „Pranje novca“, mada se iz Vašeg dosadašnjeg poslovanja videlo da ste Vi „ekspert“ za oblasti „Poreska utaja“ i „Pranje novca“. Očekujem da protiv sebe podnesete dve krivične prijave za ova krivična dela. Hvala Vam - napisano je u saopštenju.

Pogledajte više