PALMA: Krizni štab da pusti sve da rade, moramo da zaštitimo ekomoniju Srbije

Novosti online 19. 03. 2021. u 12:41

MI moramo da štitimo ekonomiju Srbije, jer ukoliko se desi da se duže ne radi, onda će stati i fabrike. U redu ovo zatvaranje još dva dana, ali moramo da dozvolimo da rade ugostiteljski objekti, restorani i kafići, sve da radi. Da su svi radili do sada, ne bi u onom jednom objektu bilo 700 ljudi. Ajte vi iz Kriznog štaba pustite da sve radnje rade. Kako mogu veliki marketi da rade, a male porodične STR radnje ne? To je diskriminacija, najveća ekonomska diskriminacija i to je genocid nad vlasnicima tih malih radnji - rekao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma gostujući na TV PRVA.

Foto: Printskrin Pink TV

- Mora da se vrate mali trgovinski objekti da rade. Na ovaj način što im je zabranjeno da rade, uništićemo porodične STR i slične radnje. Vlasnici velikih marketa su 80 posto stranci i u njihovim rafovima je 80 posto roba iz uvoza, a u malim domaćim radnjama rade suprug, supruga, sin i ćerka. Kažu “kod njih je mali prostor”. Pa i oni će da primene mere, da ne mogu više od dva kupca istovremeno da budu u radnji i sve ostalo. Na ovaj način zatvoriće se 80 posto tih porodičnih radnji, prodavnica u selima, na periferiji grada i u gradovima.

A danas u velikim marketima imate u svakom trenutku 4 puta više ljudi nego što ih je bilo pre ovih mera. I šta smo dobili ? Svi imaju štetu i te porodice čije su radnje i država. Gubimo svi”, kaže Marković. “Država  obezbeđuje vakcine kao nijedna druga država u Evropi. Vučić se bori da svakog čoveka zaštiti. A onda neki kažu “neću da se vakcinišem”. Apelujem na sve da se vakcinišu.

Vakcinacija nije privilegija, ali taj koji se vakciniše štiti sebe, svoju porodicu i sve oko sebe. U mojoj porodici je 12 članova i svi smo vakcinisani osim male dece. Imate situaciju da jedna osoba u nekoj fabrici bude pozitivna, a ima ih 20 u pogonu i šta se dešava, svih 20 idu u izolaciju zato što nisu vakcinisani.

I kako će onda da se puni budžet? Država pomaže, najavljene su i nove mere pomoći, ali da ja ne znam kolika je ta državna kasa, ona se prazni, i da ne dođemo u situaciju da nema za penzije. Krizni štab neka radi, ali politika mora nekada da preseče i da ne slušamo struku baš za sve. Politika mora da ima i rizik - ocenio je Marković.


SRBIJA VIŠE NE ZNA KO SE SVE I ZA ŠTA LjUTI NA MEĐUNARODNOJ SCENI


- Srbiji se zamera što sarađuje sa Rusijom, a Rusija u svim međunarodnim institucijama, ne glasa za Srbiju, nego glasa za međunarodno pravo. Srbiji se zamera što nije uvela sankcije Rusiji. Srbiji se zamera što je dovela Kinu, a da nisu Kinezi preuzeli Železaru u Smederevu i RTB Bor morala bi država Srbija da subvencioniše ta dva giganta. Kada je Vučić bio gost kod bivšeg američkog predsednika Trampa, zamerili su i Brisel i Evropa. Više ne znamo ko se za šta ljuti, a ko se ne ljuti.

Ali Srbija u takvoj teškoj utakmici ima rezultat zahvaljujući predsedniku Vučiću i bivšem ministru spoljnih poslova Dačiću. Srbija hoće da sarađuje sa svima i ne odriče se starih prijatelja i ima nove - poručio je Dragan Markovć Palma.

Pogledajte više