"ZAŠTO NOVINARSKA UDRUŽENJA ĆUTE?": Stojaković o Đilasovom omalovažavanju novinara "Novosti"

Novosti online 19. 03. 2021. u 12:12

DUŠAN Stojaković, urednik ekonomske rubrike „Večernjih novosti”, povodom toga što je Dragan Đilas Andrijanu Nešić, novinarku i pomoćnika glavnog urednika, nazvao „nenovinarom", pozvao je novinarska udruženja da reaguju.

Foto: Tanjug/Printscreen

- Čudi me zašto naša cehovska udruženja ćute o omalovažavanju novinara na konferenciji za štampu Dragana Đilasa – pita se Stojaković.

- Deo kolega na jučerašnjoj konferenciji za štampu Dragana Đilasa na neprimeren način je izvređan. Nikad za 25 godina novinarske karijere nisam čuo da je neko, a pogotovo političar, za novinara rekao da nije novinar. Đilas nije odgovorio na naša pitanja, ali ni na pitanja drugih kolega, što je neprimereno. Ovakva uvreda je užasna i nezabeležena. Razumem da postoje nezgodna pitanja i teme, ali neko elementarno poštovanje mora da postoji – rekao je Stojaković za TV Vesti.

"Novosti" su prethodna dva dana objavile dokumenta koji jasno pokazuju da je Đilas na dan 12. decembra prošle godine, na dva računa, na Mauricijusu i u Švajcarskoj, imao skoro 6,4 miliona evra. U međuvremenu smo došli u posed dokaza da račun postoji i u Hongkongu, i to sa sumom većom od tri miliona evra.

Hteli smo objašnjenja, kao i mnogobrojne kolege iz drugih redakcija koje su pratile Đilasovo obraćanje. A lidera SSP smo želeli najpre da pitamo o saznanjima KRIK-a, koji se bavio njegovim imetkom iz perioda kada je Đilas bio gradonačelnik.

- KRIK je 2018. objasnio da ste, dok ste bili gradonačelnik Beograda, bili i suvlasnik 26 firmi. Jeste li ili niste? Koliko računa trenutno posedujete u Hongkongu? - pitanja su koja je novinarka "Novosti" Andrijana Nešić postavila Đilasu.

On je našoj novinarki rekao da ne želi da odgovori na njena pitanja i nazvao je "nenovinarom". Zatražio je i izvinjenje zbog, kako je rekao, laži kojih smo objavili prethodnih dana.


Na naše insistiranje i dodatno pitanje - da li to znači da neće da odgovori, Đilas je rekao:

- To znači da ste vi u "Novostima" lažovi i da uništavate živote ljudima, da ovde niste prihvaćeni kao novinari, već kao građani Srbije. Jer, novinari rade svoj posao u skladu sa kodeksom i ne objavljuju ovakve laži.

U sličnom tonu obratio se i kolegama iz drugih medija koji su pokušavali da postave pitanje. A na konstataciju novinara "Novosti" da, ako ne želi da odgovara na pitanja "nas nenovinara", bar pruži odgovor građanima Srbije, Đilas je napustio konferenciju.

Andrijana Nešić tim povodom je rekla:

- Milisli smo da dolazimo na konferenciju za novinare, a zapravo je Dragan Đilas održao monolog gde je glavna tema bio udar na "Večernje novosti", gde nas je gospodin Đilas optužio da smo slagali i da smo falsifikatori, iako je to potpuna neistina. Sve smo dokumentovali i nijednu neistinitu činjenicu nismo izneli. Takođe, na sve načine je na toj takozvanoj konferenciji pokušao da nas diskredituje, da diskredituje 67. godina rada i postojanja "Večernjih novosti".

Pogledajte više