VANREDNE VESTI O AFERI MAURICIJUS I SAZNANJIMA VEČERNJIH NOVOSTI: Ministar Mali - "Šokiran sam, ovde i te kako ima posla za nadležne organe!"

Novosti onlajn

16. 03. 2021. u 21:00 >> 21:25

VANREDNE vesti na televiziji "Pink" večeras su bile posvećene ekskluzivnom istraživanju "Večernjih novosti" o aferi Đilasovih računa na Mauricijusu.

Foto: Printscreen

Gosti Vanrednih vesti bili su pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za digitalna izdanja "Večernje novosti" Andrijana Nešić i ministar finansija Siniša Mali.

Na početku vesti pušten je prilog o Draganu Đilasu i otkriću Večernjih novosti o njegovom poreskom raju na Mauricijusu. Napomenuto je i to da je i pored svih dokaza Đilas demantovao ove navode, a istaknuta je i Đilasova namera da sve prikrije.

Foto: Printskrin/Pink

- Ne posedujem nikakve račune na Mauricijusu i nemam firmu - istakao je nedavno Đilas, što je u emisiji dokumentovano video-zapisom.

Očigledno je da je Đilas pokušao da poreklo novca sakrije, pa je u tu svrhu otvarao i račune u Švajcarskoj, napomenuto je u prilogu. Istaknuto je i saznanje Večernjih novosti, po kojem Đilas u Švajcarskoj ima još 5 računa. 

Emitovan je i deo sa nedavne konferencije za štampu Dragana Đilasa u kojem on kaže kako je "na Mauricijusu bio samo jednom i to pre 20 godina na letovanju".

Foto: Printscreen/Pink

Nešić: Imamo dokumenta sa Muricijusa

Andrijana Nešić je otkrila da su "Novosti" došle do pouzdanih podataka da Dragan Đilas i njegov brat Gojko imaju novac u Švajcarskoj i na Mauricijusu. Kako ističe, "Novosti" za sve imaju dokumenta i dokaze.

- Mi smo istraživačkim novinarstvom došli do dokumenata gde ni mi prvenstveno nismo mogli da shvatimo šta se sve krije iza tih računa. Objavili smo svaki dokaz jer smatramo da je sve javno iz razloga što je u pitanju neko ko je bio na javnim funkcijama. Novosti kao jedna kompanija sa dugom tradicijom odlučila je da objavi ova dokumenta - istakla je Nešićeva pokazavši sva dokumenta koja pokazuju navode Večernjih novosti.

- Imamo dokumenta sa Mauricijusa, gde se vidi ime firme i ime Dragana Đilasa. U tom dokumentu su iznesene i tačne sume novca. Imamo i dokument iz Švajcarske koji se vodi na ime brata Dragana Đilasa - Gojko Đilas. Oni mogu da koriste novac sa ovih računa - dodala je ona.

Foto: Printscreen/Pink

Ministar Mali ocenio -  "Ovo normalan čovek ne može ni da pohvata, šokiran sam informacijama!"

- Pre nekih sat i po vremena sam imao priliku da se upoznam sa ovim informacijama i apsolutno sam šokiran - naglasio je ministar Mali.

- Egzotična ostrva, više računa, više miliona - normalan čovek to ne može ni da pohvata.

- Predsednik je prethodnih dana upozorio Đilasa da ne kaže da nema račun, jer može da se ispostavi suprotno - upravo se to i dogodilo, i "Novosti" su to i dokazale - dodao je ministar.

Foto: Printscreen/Pink

On je podvukao da je reč o ogromnom novcu.

- Ovde i te kako ima posla za nadležne organe. Oni moraju da vide kako je neko došao do ovolikog novca, i to dok je bio na vlasti, i koje je njegovo poreklo. Danima unazad predsednik govori kako je rad da ode na poligraf o svemu. Sa druge strane imamo Đilasa koji se smeje i govori vi samo lažete, i onda se ispostavi potpuno suprotno - naglasio je ministar.

Foto: Printscreen/Pink

- Račun na Mauricijusu je onaj čiji je potpisnik Dragan Đilas. Na njemu se nalazi ogromna količina novca. Imamo račun u Švajcarskoj koji se vodi na firmu Gojka Đilasa, a kao drugi potpisnik je Dragan Đilas. Đilas osporava veze sa Šolakom. Mi dokazujemo  da to nije istina preko firmi koja je na Mauricijusu i kako je ona povezana sa "Dajrekt medijom" - istakla je Nešićeva.

Foto: Printskrin/Pink

- 2014. godine Dragan Đilas je fiktivno prodao "Dajrekt mediju", a pare za tu transakciju obezbedio je Dragan Šolak, i sve to možete videti u dokumentima Večernjih novosti. Sve je preneseno na kompaniju Askanijus. Pitanje je gde je kasnije ovaj novac otišao. Sada je na nadležnim organima da odrade svoj deo posla. Ovo je posao koji pokazuje odnos organizovane grupe koja mesecima unazad pokušava da sruši Vučića i da se vrati na vlast i želi da i dalje zarađuje ovolike novce. Kroz desetine računa, banaka, pošten čovek nikada ne bi ušao u ovako nešto - zaključio je ministar Mali.

Foto: Printscreen/Pink

- Ovo je samo početak, imamo indicije da postoje još 4 firme u Švajcarskoj. Ovo je bitna tema za građane Srbije i Večernje novosti će nastaviti da prate ovu temu - zaključila je Nešićeva.

Pogledajte više