ĐILAS TRAŽI DA GA BRISEL BRANI: Prave strategiju za međustranački dijalog, blok oko SSP želi da njihove stavove zastupaju evroposlanici

V. MIJATOVIĆ

12. 03. 2021. u 07:10

GRUPACIJA okupljena oko SSP Dragana Đilasa među prvima je sastavila platformu za dijalog o izbornim uslovima, ali zasad ne planiraju da je predaju Narodnoj skupštini, kako su to učinile neke druge opozicione stranke.

Foto Tanjug

Đilas je, prema nezvaničnim informacijama, svoju listu zahteva predao posrednicima iz Evropskog parlamenta. Na ovaj način, kako navode naši izvori iz opozicije, Đilas nastoji da za svoj blok obezbedi na neki način povlašćenu poziciju u dijalogu i očekuje od evropskih posrednika da oni zastupaju stavove "bojkot opozicije".

Ovaj blok strahuje da bi, ako sednu za sto pod istim uslovima sa ostalim učesnicima, mogli da se "utope" u, kako sada već izgleda, more partija i koalicija koje su najavile učešće. U SSP veruju da vlast pozivanjem širokog spektra partija pokušava da "uguši" njihov glas, iako oni sebe smatraju jedinom "pravom opozicijom" i veruju da bi zato trebalo da budu povlašćeni u odnosu na ostale opozicione stranke. Istovremeno, oni pripremaju i neku vrstu odstupnice, najavljujući mogućnost da ponovo pozovu na bojkot ili na ulične proteste.

Još bez datuma prvog sastanka

KAO mogući datum za početak međustranačkog dijaloga najpre se pominjao 15. mart, ali sada je već sasvim jasno da se to neće dogoditi. Predstavnici Evropskog parlamenta smatraju da je to prebrzo i da im treba više vremena da razgovaraju sa potencijalnim učesnicima dijaloga, da čuju njihova mišljenja i prikupe informacije.

S druge strane, vlast je pozivanje vanparlamentarnih stranaka objasnila upravo potrebom da se stranke poput SSP, Narodne, Dveri, DS ili PSG uključe u dijalog, jer su sve ostale van Skupštine, bez obzira na to da li su izbore bojkotovale ili nisu prešle cenzus.

Misija Evropski posrednici tokom prethodnih rundi dijaloga, Foto Tanjug

Predsednik Skupštine Ivica Dačić ranije je već rekao da misli da predstavnici Evropskog parlamenta neće biti objektivni u dijalogu i da će biti naklonjeni "bojkot opoziciji".
Iako se u značajnom delu opozicije zahtevi poklapaju, oni nisu uspeli doći do zajedničke platforme. Vidljive su zasad najmanje tri veće grupe. Osim one okupljene oko SSP, tu je i grupa koju predvodi Vuk Jeremić i Narodna stranka, kojoj, kada je reč o stavovima o dijalogu, gravitira i Boško Obradović. Tu je i grupacija koja je predala zahteve Skupštini koju čine, između ostalih, SDS, Nova, "Ne davimo Beograd", a po određenim pitanjima sa njima sarađuje i DSS. Izvesno je, međutim, da će parlament dobiti veliki broj platformi, a zasad nema plana da li će se o svakoj raspravljati pojediničano ili će se napraviti lista predloga opozicije.
 

Pogledajte više