ZAHTEVI RASUTI U PLATFORMAMA: Opozicija će na međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima nastupiti sa nekoliko dokumenata

D. MILINKOVIĆ

10. 03. 2021. u 09:37

TAČAN datum kada će startovati međustranački dijalog i format tih razgovora još nije poznat, a u Skupštinu Srbije počele su da pristižu platforme sa predlozima za poboljšanje izbornih uslova.

Arhiva

Kako sada stvari stoje, tek predstoji "inflacija" ovih dokumenata iz rascepkane opozicije, što će samo dovesti do dodatne konfuzije, ali i gužve za pregovaračkim stolom.

Zasad nije definisano ni da li će se u dijalogu raspravljati o svakoj pojedinačnoj platformi, što bi, upozoravaju sagovornici "Novosti", moglo da traje unedogled, ili će biti napravljen spisak zajedničkih zahteva opozicije, pa da se onda o njima vodi diskusija.

Šef parlamenta Ivica Dačić potvrdio je da su se neke stranke odazvale njegovom pozivu i dostavile platforme. On je rekao i da je predložio da se sa strankama razgovara od 15. do 19. marta, ali da je to bilo prebrzo za evropske poslanike koji će takođe učestvovati u dijalogu:

- U toku je pripremna faza, a evroparlamentarcima se ne žuri. Oni žele da razgovaraju i sa parlamentarnim i sa vanparlamentarnim strankama, kao i sa Vladom Srbije, posle čega će biti napravljena dinamika, spisak tema i lista učesnika.

Svoje platforme zasad je predala grupa od šest manjinskih stranaka, kao i blok oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića. Tačnije, zajedničku platformu su predale SDS, Nova stranka, Građanski demokratski forum, Mađarski pokret, "1 od 5 miliona", Vlaška stranka, KLIP Marka Bastaća, Nova Srbija Velimira Ilića, Demokrate Srbije Branislava Lečića i Zelena stranka.

Na ovom spisku, međutim, nema Demokratske stranke Srbije, koja je učestvovala u formulisanju zajedničkog dokumenta i podržala njegovu prvu verziju. Miloš Jovanović, lider DSS, za "Novosti" objašnjava zašto je do toga došlo:

- Naši partneri su na kraju odlučili da u platformu uđe i zahtev o razdvajanju izbora na svim nivoima, što je za nas neprihvatljivo, jer smatramo da bi to za većinu opozicije bio samoubilački potez, s obzirom na to da većina stranaka nema infrastrukturu i mogućnosti da u kratkom roku vodi više kampanja. Sa svim ostalim delovima platforme koja je predata se slažemo i podržaćemo ih. Mi ćemo verovatno predati naš dokument, bez zahteva za razdvajanje izbora, za deo dijaloga bez predstavnika iz Brisela, a koji tražimo.

Blok okupljen oko SSP Dragana Đilasa, zasad ništa neće predavati u Skupštinu. Oni su zahteve poslali posrednicima iz EP.

NAJMANjI ZAJEDNIČKI IMENITELj

Bojan Klačar, iz CeSID-a, kaže da mu se čini nemogućim i nerealnim da se pojedinačno raspravlja o svakoj platformi koja dođe u parlament:

- Realnije je da se kandiduju određene teme ili blokovi tema o kojima bi se stranke izjašnjavale, odnosno da se definiše najmanji zajednički imenitelj i on pretoči u izborne zakone i propise.

Pogledajte više