SPREMA SE SMENA MINISTARA: Sve glasniji pozivi da se SNS obračuna sa učesnicima u zaveri protiv Vučića

D. MILINKOVIĆ

09. 03. 2021. u 09:00

ODMOTAVANjE klupka nelegalnog prisluškivanja i praćenja Aleksandra Vučića i članova njegove porodice koje su organizovale odmetnute strukture MUP povezane sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, moglo bi da dovede i do rekonstrukcije Vlade Srbije, pa čak i do vanrednih parlamentarnih izbora i pre proleća 2022.

Foto: P. Milošević

Potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvoreno je u intervjuu za "Novosti" poručio da su u zaveri protiv Vučića učestvovali i neki ministri iz redova naprednjaka.

Na, za početak, političku odgovornost i gubitak fotelje u Nemanjinoj, pozivaju i drugi visoki funkcioneri SNS. Potpredsednik naprednjaka Milenko Jovanov kaže, za "Novosti", da "zaista ne vidi način da na poziciji, bilo u SNS, bilo u vlasti, ostane bilo ko ko je bio umešan u ovu zaveru protiv predsednika Vučića":

- To nije stvar politike, već stvar prava, pravde, ali i higijene, ako hoćete. Da li će to značiti i rekonstrukciju Vlade ili nove izbore, potpuno je svejedno. Najvažnije je da se ovaj kancer na telu SNS i Srbije odstrani, da svaki segment te priče bude dobro ispitan i da apsolutno svi, koji su sa ovim imali bilo kakve veze, pred nadležnim organima objašnjavaju svoja nedela i svoje motive.

I Vladimir Orlić, potpredsednik Narodne skupštine iz redova naprednjaka, ima isti stav:

- Nikome ko je učestvovao u jezivom progonu porodice predsednika države, razapinjao ih u bestijalnim medijskim hajkama laži i kleveta, nezakonito prisluškivao i pratio, pripremao državne udare, šurovao sa političkom i obaveštajnom "kanalizacijom", sa najgorim mafijašima i spremao snajper čoveku koji svakodnevno obezbeđuje život ovom narodu - nema mesta ni u SNS, ni na bilo kom nivou izvršne vlasti, to je jasno.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da je u igri trenutno više scenarija:

- Jedan je da se primeni ono što je logika stranačkog života, da Predsedništvo i Glavni odbor SNS prosto razreše neke ljude državnih funkcija i da ih onda i parlament smeni. Još jedna opcija je septembarska skupština stranke, gde bi ti za koje se tvrdi da su učestvovali u kompromitaciji Vučića trebalo da odu. Drugi scenario je odlazak na izbore, pa da se u okviru stranke promešaju karte i da se na listama za poslanike i kao kandidati za ministre nađu neki novi ljudi.

ODGOVORNOST

Stanković kaže, da je bar spolja gledano, jednostavnije smeniti ministre, rekonstruisati Vladu i izabrati nove, sa obrazloženjem da je njihova politička odgovornost bila u tome što nisu sprečili da se policija zloupotrebljava u slučaju prisluškivanja. Izlazak na izbore, po njegovom mišljenju je, možda, na prvi pogled elegantniji, ali svakako složeniji.

Pogledajte više