SAMOVOLJA PRIŠTINE, OBAVEŠTEN BRISEL: Kancelarija za Kosovo i Metohiju osuđuje zabranu ulaska novinarskim ekipama na KiM

D. ZEČEVIĆ

14. 02. 2021. u 16:22

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila odluku privremenih institucija u Prištini da novinarskim ekipama TV Kraljevo i TV Pink zabrani da danas izveštavaju sa izbora na Kosovu i Metohiji.

Foto Tanjug

Naime, televizijskim ekipama ove dve medijske kuće kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativnog prelaza Jarinje.

Ekipa regionalne televizije “Kraljevo” danas je, kako navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, posle više sati zadržavanja, vraćena sa ovog administrativnog prelaza bez obrazloženja, a isti tretman sinoć je doživela i ekipa Televizije “Pink”, koja je na prelazu čekala više od četiri sata, da bi im oko ponoći bilo rečeno da ne mogu da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

REAGOVAO I UNS

POVODOM zabrane ulaska televizijskim ekipama na KiM reagovalo je i Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije(DNKiM. Oni smatraju ovo teškom povredom prava na slobodu novinarskog rada i informisanja i zahtevaju od predstavnika međunarodne zajednice da osude ovaj postupak prištinskih vlasti.

- Po sredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija u Prištini da omogući slobodno i nesmetano izveštavanje medija i očekuje od međunarodnih predstavnika da osude ovakav čin i prema njemu se jasno odrede kao nedopustivom pritisku na slobodu medija, što su vrednosti koje ne smeju biti ugrožene nečijom samovoljom - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pogledajte više