SASTANAK U MINISTARSTVU PRAVDE: Ministarka Maja Popović razgovarala sa Semom Fabricijem

Novosti online 10. 02. 2021. u 19:46

MINISTARKA pravde Maja Popović sastala se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem i razgovarala o vladavini prava i reformi pravosuđa, temama ključnim za proces evrointegracija.

Foto: Novosti

Ministarka Popović i ambasador Fabrici razmotrili su proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije imajući u vidu čiljenicu da cilj Srbije nije samo puko članstvo i ispunjavanje tehničkih kriterijuma u okviru pregovaračkih poglavlja već jačanje savremene države utemeljene na vladavini prava i stvaranje buduće kredibilne članice EU.

Ministarka Popović zahvalila je na podršci EU Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i u reformskim procesima u oblasti pravosuđa i dodala da Srbija radi intenzivno na ispunjavanju evropske agende, usklađivanju sa evropskim zaonodavstvom, u cilju bržeg napretka naše zemlje na putu ka članstvu u EU.

Popović je ambasadora Fabricija upoznala sa koracima u cilju povećanja efikasnosti pravosuđa, da je u toku rad na analizi opterecenost sudova, kao i da se razmišlja i o otvaranju novih, posebno u Beogradu. S tim u vezi dodala je i da je počela delegacija nadležnosti predmeta po čitavoj Srbiji.

Upravo u pogledu cilja da se unapredi rad sudova i pristup pravdi, zahvalila je ambasadoru Farbiciju na podršci EU u realizaciji projekta integracije novog automatskog sistema za vođenje predmeta (Super SAPS) od koga se, kako je dodala mnogo očekuje, i koji će ubrzati rešavanje predmeta.

Ambasador Fabrici ponovio je da je vladavina prava u središtu procesa pristupanja Srbije Uniji te da je ubrzavanje i produbljivanje reformi Srbije u Poglavlju 23 – kako se navodi u Izveštaju Evropske komisije za 2020. - važan za celokupan pregovarački proces.

Šef delegacije EU rekao je da Srbija mora da nastavi svoj evropski put, te da je veoma važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju i primeni reformi, zarad boljitka građana.

Tema sastanka bili su i ustavni amandmani, kao i rokovi za ustavne promene. Ministarka je dodala da se već razmišlja i o celom setu zakona koji će nakon toga uslediti.

Pogledajte više