PRIŠTINA OPET PUCA U PRAZNO: Moguća obnova zahteva Albanaca za članstvo lažne države u Unesko bez velikih izgleda

D. MILINKOVIĆ

05. 01. 2021. u 09:33

PLAN Prištine da ponovo podnese zahtev za prijem lažne države Kosovo u Unesko unapred je osuđen na propast, jer od svih međunarodnih organizacija, čija bi vrata hteli da otvore, kosovski Albanci već godinama imaju najmanju podršku upravo u ovom telu Ujedinjenih nacija.

Foto Predsedništvo Srbije

Dodatno, kako saznajemo, na namere Prištine da ponovo aplicira za članstvo ne gledaju blagonaklono ni u vrhu Uneska. Naime, u ovoj organizaciji sledi izbor novog generalnog direktora, a kako aktuelna šefica Odre Azul želi da se ponovo kandiduje, ne ide joj naruku da se u kampanji za reizbor bavi i ovako osetljivim pitanjem kao što je prijem tzv. Kosova.

Ipak, iako svesni ovakvog rasporeda snaga, prištinski lideri poslednjih dana unose dodatnu konfuziju i provociraju najavama da "spremaju papire" za Unesko i da će ih uskoro predati. Pretnje o novom pokušaju otimanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM ovog puta plasirala je ministarka kulture, omladine i sporta u odlazećoj kosovskoj vladi Vljora Dumoši i to samo nekoliko dana nakon što je vlada u Prištini prihvatila plan da do 2023. neće podnositi zahteve za prijem u međunarodne organizacije kao što su Savet Evrope, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska trgovinska organizacija i Unesko.

Sagovornici "Novosti" ukazuju da su namere Prištine da ponovo juriša na stolicu u Unesko u direktnoj suprotnosti i sa Vašingtonskim sporazumom, kojim se odlazeći premijer Avdulah Hoti obavezao da će se tzv. Kosovo pridržavati jednogodišnjeg moratorijuma u podnošenju prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da prištinski zvaničnici polažu velike nade u novu predsedničku administraciju SAD, ali da nisu do kraja sigurni u to da li će im očekivani diskontinuitet sa politikom Donalda Trampa i njegovih saradnika omogućiti da ignorišu određene elemente dokumenta zaključenog u Beloj kući:

- Kosmetski Albanci su odabrali Unesko s dobrim razlogom, računajući na blagonaklon stav budućeg šefa američke diplomatije Entonija Blinkena, koji je 2015. bio lično uključen u kampanju Prištine za prijem u istu organizaciju. Ako bi makar i neuspešnim pokušajem učlanjenja u Unesko ishodovali to da nova predsednička administracija SAD efektivno odstupi od slova Vašingtonskog sporazuma, to bi liderima u Prištini otvorilo vrata za dalje jednostrano delovanje, u skladu sa večitom težnjom za nekakvim binarnim rešenjem kosmetskog pitanja u kojem će oni dobiti sve što žele, a Srbija biti apsolutni gubitnik. No, imajući u vidu stvarne interese SAD, preostaje uverenje da će spoljna politika najveće svetske sile na Balkanu biti zasnovana na racionalnom shvatanju da nikakav "ishod nultog zbira" ne može doneti dugoročnu stabilnost, te da će u samom startu dati jasne signale Prištini da za jednostrano delovanje, kršenje postignutih sporazuma i narušavanje mira neće imati podršku Vašingtona.

I bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović smatra da Priština najavama za apliciranjem za članstvo u Unesko podseća svoje saveznike da cilj zaokruživanja nezavisnosti Kosova još nije ostvaren:

- Ovo je i poruka Bajdenovoj administraciji da kosovski Albanci računaju na snažniji vetar u leđa od strane nove političke garniture u Vašingtonu. Ako Priština ostvari svoj naum i podnese zahtev za Unesko, onda ni Beograd nema obavezu da dalje stopira svoju kampanju za povlačenje priznavanja Kosova.

TOPI SE PODRŠKA

ZA učlanjenje tzv. Kosova u Unesko, prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a najaktivniji su bili 2014. U novembru 2015. "Kosovu" su za prijem u ovu organizaciju nedostajala tri glasa. Tada su glasale ukupno 122 zemlje, 92 je bilo "za", a 50 protiv. Priština je i dve godina kasnije, 2017, imala planove da pokuša da otvori vrata Uneska, ali su od toga odustali u poslednjem trenutku jer je procenjeno da nemaju šanse da prođe njihova kandidatura. Od tada nisu podnosili zahtev za članstvo.

Pogledajte više