RUSIJA I SRBIJA – 2020: Koji su sve događaji obeležili bratstvo i partnerstvo dve bliske i prijateljske zemlje (FOTO)

V. N.

31. 12. 2020. u 19:00

MINULA 2020. godina je donela za sve nas mnogo iskušenja.

Foto: Free Images Pixabay

Međutim, na kraju može se sa sigurnošću reći da je višesmerno strateško partnerstvo Rusije i Srbije potvrdilo svoju održivost i neophodnost i u ovim složenim uslovima.

Da se setimo samo nekih ključnih događaja koji su obeležili 2020. godinu u bilateralnoj saradnji. Od njih može da se lako sastavi „azbuka rusko-srpskih odnosa“.

Asistencija

U aprilu i maju su timovi ruskih vojnomedicinskih stručnjaka izvršili dezinfekciju na više objekata u gradovima Srbije sa najtežom epidemiološkom situacijom, konsultovali se sa srpskim kolegama po pitanjima organizacije suprotstavljanja kovidu 19.

Bezbednost

Nastavljena je aktivna vojnotehnička saradnja u interesu jačanja državnog suvereniteta i odbrambenih kapaciteta Srbije. Beograd je dobio savremene tenkove T-72MS i oklopna vozila BRDM-2MS.

Foto: mod.gov.rs

Večna vatra u Beogradu

Večna vatra

U čast 75. godišnjice Velike pobede, 15. decembra su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov učestvovali u ceremoniji paljenja na Groblju oslobodilaca Beograda Večne vatre plamenom sa Groba nepoznatog vojnika u Moskvi.

Gasovod

30. decembra je počelo snabdevanje Srbije ruskim prirodnim gasom koji se isporučuje preko gasovoda ”Turski tok” i dalje po novoizgrađenim nacionalnim sistemima za transport gasa na teritoriji Bugarske i Srbije. To je važan korak prema diversifikaciji ruta dopremanja energenata na srpsko tržište.

Foto: IDC

Izgradnja gasovoda na teritoriji Srbije

Duboka prerada

18. novembra u Rafineriji nafte u Pančevu je uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića pušteno u rad napredno postrojenje ”Duboka prerada” izgrađeno od strane vodeće rusko-srpske kompanije NIS.

Đerdap

Ruska kompanija ”Silovije mašini” je počela sa modernizacijom zadnjeg, šestog hidroagregata najveće dunavske HE ”Đerdap-1”. Rok eksploatisanja HE će biti produžen za 40 godina uz značajno povećanje njenih energetskih kapaciteta.

Ekonomija

U ruskom gradu Kazanju je 5. i 6. marta održana 18. sednica rusko-srpskog međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju. Taj mehanizam, čiji su kopredsednici potpremijer Jurij Borisov i ministar Nenad Popović, omogućava razmatranje svih aktuelnih pitanja bilateralne privredne agende.

Železnice

”Ruske železnice” su nastavile sa izgradnjom deonice brze pruge Beograd – Novi Sad. Počeo je sa radom Informaciono-nastavni centar. Pripremalo se za osnivanje Jedinstvenog dispečerskog centra. Za to su korišćena sredstva povoljnog ruskog državnog kredita u iznosu od 800 miliona dolara i 172,5 miliona evra.

Foto: AP

Zdravlje

U četvrtom tromesečju se radilo na dobijanju sertifikata za rusku vakcinu ”sputnjik V” u cilju organizacije njene isporuke na srpsko tržište uz perspektivu lokalizacije proizvodnje preparata u Srbiji u cilju što bržeg savladanja pandemije virusa korona.

Inovacije

Izvršene su pripreme za izgradnju u Srbiji Centra za nuklearna istraživanja, tehnologije i inovacije. Vođeni su pregovori o saradnji u oblasti geolokacije (na osnovu ruskog sistema ”Glonass”) i korišćenja svemirskog prostora u mirne svrhe.

Jugorosgas

Kompanija ispunjava korisne zadatke u vezi sa isporukom ruskog ”plavog goriva” potrošačima.

Kosovo i Metohija

Rusija je dosledno podržavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, uključujući i u okviru UN, OEBS i drugih međunarodnih organizacija. Zalagala se za poštovanje temeljne Rezolucije 1244 SB UN i bezuslovno ispunjavanje od strane Prištine svih ranije postignutih dogovora, uključujući dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Lukoil Srbija

Kompanija koja poseduje veliku mrežu pumpi, igra značajnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na srpskom tržištu naftnih derivata, ostvaruje više socijalnih i kulturnih inicijativa.

Foto: kremlin.ru

Parada Pobede u Moskvi

Ljubav

Bratska ljubav i uzajamno poštovanje su čvrst temelj rusko-srpskih odnosa koji se zasnivaju na viševekovnim tradicijama opštenja između Ruske i Srpske pravoslavne crkve, drugarstva po oružju iskovanog u plamenu dva svetska rata, kao i prisnim kulturnim vezama.

Međuregionalna saradnja

Razrađuje se program održavanja sredinom 2021. godine Dana Moskve u Beogradu. Slične događaje planiraju da prirede Sankt Peterburg i Republika Komi.

Foto: NIS

Postrojenje „Duboka prerada“

NIS

Vodeća zajednička kompanija NIS je regionalni lider u oblasti istraživanja, proizvodnje i prerade nafte i prirodnog gasa, prometa širokog asortimana naftnih i gasnih derivata. Postavlja najviše standarde u sferi održivog razvoja. Aktivno razvija socijalnu dimenziju svoje delatnosti.

Njive

Proizvodi srpskih poljoprivrednika se visoko cene na ruskom tržištu. Poljoprivrednu saradnju uspešno koordiniše posebna radna grupa međuvladinog komiteta (poslednji sastanak je održan u februaru u Moskvi).

ODKB

Srbija je posmatrač u nizu struktura Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti uz učešće Rusije. Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić je učestvovao u onlajn-sednici Parlamentarne skupštine (decembar), ministar odbrane Srbije (tada Aleksandar Vulin) je učestvovao u zajedničkoj sednici šefova ministarstava odbrane Zajednice nezavisnih država, Šangajske organizacije za saradnju i ODKB-a u Moskvi (septembar).

Posete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 23-24. juna posetio Moskvu. Održao je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao visoki gost prisustvovao je Paradi pobede na Crvenom trgu u čast 75. godišnjice Pobede. U martu je u Rusiji boravio tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Beograd su posetili ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov (jun i decembar) i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu (februar).

Foto kremlin.ru

Susret predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića

RSHC

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu igra u regionu nezamenjivu ulogu. Zahvaljujući njegovim stručnjacima, od poplava i požara spasene stotine života. Svakodnevno se odvijaju pripreme spasilaca i vatrogasaca.

Slobodna trgovina

Godine 2020. Rusija je ratifikovala Sporazum o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije koji sadrži najnaprednije prakse trgovinske liberalizacije.

Telefonski razgovori

Lični sastanci rukovodstava Rusije i Srbije dopunjavaju njihovi redovni telefonski razgovori. To omogućuje neprekidan dijalog o svim aktuelnim temama.

Ćirilica

Ćirilično pismo je neodvojivi deo kulturnog koda naših naroda. Rusija i Srbija 24. maja zajedno obeležavaju Dan slovenskog pisma i kulture.

Foto: Arhiva Novosti

UN

Moskva i Beograd se zalažu za dalje jačanje centralne koordinacione uloge UN i multilateralnih osnova međudržavne saradnje na temelju međunarodnog prava, pre svega Povelje UN. Nastavljamo efikasnu saradnju u UN i na drugim multilateralnim forumima.

Filmovi

S obzirom na uspeh zajedničkih filmova ”Balkanska međa” i ”Hotel 'Beograd'” razvijamo saradnju u oblasti kinematografije. Srpski glumac Miloš Biković je prava zvezda ruskog „velikog platna“.

Hram Svetog Save

Simbol našeg duhovnog jedinstva je veličanstveni Hram Svetog Save na Vračaru, pomoć u unutrašnjem uređenju je pružila ruska strana.

Foto: Tanjug

Hram Svetog Save

Centar nauke i kulture ”Ruski dom”

Najstariji ruski naučni i kulturni centar u inostranstvu. Njegova prosvetna delatnost je važan faktor snaženja međusobnog razumevanja naša dva naroda.

Čvrsta saradnja

Želja za razvojem čvrste saradnje je dobrovoljna i potpuno iskrena sa ruske i sa srpske strane.

Džinovski projekti

Centralni elemenat rusko-srpske saradnje su veliki, značajni u socijalnom smislu bilateralni projekti u energetici, infrastrukturi, sferi inovacija.

Školovanje

Svake godine stotine ruskih i srpskih studenata počinju školovanje na univerzitetima naših zemalja. Brojne obrazovne institucije pružaju programe stručnog usavršavanja.

Provereno vremenom, rusko-srpsko strateško partnerstvo je uvek okrenuto budućnosti. Sigurni smo da će naša saradnja svake godine postajati sve dinamičnija i sadržajnija. Neka nova, 2021. godina, donese radost i slogu, zdravlje i blagostanje. Neka se ispune sve dobre zamisli.

Srećna Nova godina i svetli praznik Božića!
Pogledajte više