INTERVJU Nenad Popović: Biće jakih pritisaka na Vučića oko KiM; baš sada treba jačati veze sa Rusijom i Kinom

Vuk MIJATOVIĆ

19. 12. 2020. u 12:00

POLITIKA novog predsednika SAD Džozefa Bajdena je poznata. Podržava nezavisnost Kosova i centralizaciju BiH nauštrb nadležnosti Republike Srpske. Očekujem snažne pritiske na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, ali uveren sam da ćemo na njih umeti da odgovorimo tako da zaštitimo i svoje nacionalne interese i svoj međunarodni položaj.

Foto Promo

To u intervjuu za "Novosti" poručuje Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj na pitanje da li strahuje da će Bajdenov ulazak u Belu kuću značiti još jači pritisak na Beograd da prizna nezavisnost takozvanog Kosova.

* Očekujete li da se Madlen Olbrajt zaista uključi u dijalog sa Prištinom. Mogu li njeni i stavovi ljudi poput Eliota Engela ponovo da dobiju na značaju i pogoršaju našu situaciju u pregovorima?

- Ne isključujem mogućnost da ličnosti koje su poznate po svojim antisrpskim stavovima, kao što je Olbrajtova, budu deo Bajdenove administracije. Međutim, nije više isto vreme kao devedesetih, kada su oni uvodili sankcije i bombardovali Srbiju. Niti je Srbija ista, niti je naš međunarodni položaj isti, niti je svet isti. Mislim da je Srbija danas u poziciji da i sa svojom ekonomskom snagom i svojim međunarodnim partnerstvima sačuva svoje državne i nacionalne interese.

* Koliko je još dugo moguće balansirati na tankoj žici? Sa Zapada nedvosmisleno poručuju da se moramo usaglasiti sa njihovom spoljnom politikom, odnosno da se otrgnemo iz zagrljaja Moskve i Pekinga...

- Mi slušamo stav svakog od naših partnera, ali uvek samostalno donosimo odluke, saglasno našim državnim interesima. Srbija se nalazi na putu evropskih integracija, ali naš ekonomski i politički interes su i najbolji odnosi sa Rusijom i Kinom, posebno danas, kada se pritisci sa Zapada na nas pojačavaju.

* Najnovija rampa iz Brisela učvrstila je pozicije evroskeptika. Verujete li da će nam, ako ikada priđemo njihovom pragu, iz Brisela tražiti da pre članstva priznamo Kosovo?

- Ta, kako ste je nazvali, "rampa iz Brisela" ima svoj uzrok isključivo u unutrašnjim problemima EU, kojih je sve više. Svi drugi razlozi koji se navode samo su skretanje pažnje sa suštinskog problema, a to je pitanje proširenja EU za koje ne postoji volja ni među političkim elitama ni među građanima u EU. Mi treba da nastavimo da uređujemo našu Srbiju kao modernu i efikasnu evropsku državu, jer je to naš interes, a ne zato što to traži neko iz Brisela. Što se tiče Kosova, mi očekujemo takav uslov. Ja sam uveren da će srpski narod u takvoj situaciji uvek dati jasan odgovor da je Kosovo zauvek Srbija.

Foto Promo

* Nedavno ste kao kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije boravili u Moskvi. Može li "Balkanski tok" da doživi sudbinu "Ruskog toka", jer Amerikanci najavljuju sankcije za firme koje učestvuju u ovom projektu...

- Na sastanku sa mojim kolegom, zamenikom predsednika ruske vlade Jurijem Borisovom, razgovarao sam o važnim ekonomskim projektima, a jedan od njih je i gasovod "Balkanski tok". To je projekat od izuzetnog značaja za Srbiju, a ima i važnu geopolitičku dimenziju, pa je zato predmet spora između velikih sila. Ali mi treba da gledamo isključivo srpski interes. Do kraja godine završićemo trasu koja prolazi kroz Srbiju i priželjkujemo da što pre kroz nju poteče gas.

* Iz Vašingtona i Berlina najavljuju reformu Dejtonskog sporazuma. Da li je ugrožen opstanak RS?

- Republiku Srpsku je stvorio srpski narod svojom nepokolebljivom voljom da bude slobodan i da više nikada ne bude žrtva genocida. Nemoguće ju je ukinuti, a da se ne ukine čitav srpski narod preko Drine. Mi sada trpimo napade jer Srbija ekonomski jača i zato što štiti Srbe u okruženju. Ti napadi će se nastaviti. Zato moramo da budemo mudri i jedinstveni, i u Srbiji i u RS, jer samo tako možemo da prođemo nepovređeni u oluji koja nam dolazi. Inače, jasan je stav Srbije koji je saopštio predsednik Vučić - da će Srbija čvrsto biti uz svoj narod, i da neće dozvoliti izmene Dejtonskog sporazuma koje bi išle u pravcu ukidanja RS. I u tome ćemo, siguran sam, imati podršku Rusije.

NISAM RUSKI ČOVEK, VEĆ SRBIN

* U NOVU vladu ušli ste u foto-finišu. Da li je to, kako se govorilo, zbog toga što je bilo pritisaka da, kao neko ko važi za ruskog čoveka, ne budete deo vlasti?

- Odluka o mom ulasku u Vladu je odluka predsednika Vučića. Ja nisam "ruski čovek", već Srbin koji svoju otadžbinu i svoj narod voli najviše na svetu. Ali mislim da mogu, zbog svojih decenijskih privrednih aktivnosti u Rusiji i mnogih važnih kontakata koje imam u ruskoj politici i privredi, da doprinesem još snažnijem razvoju srpsko-ruskih odnosa.

Pogledajte više