DAČIĆ: Pritisci me ne iznenađuju, Srbija brine o svojim interesima

Tanjug

12. 12. 2020. u 13:19

NE iznenađuju me pritisci koji dolaze jer je to nastavak uobičajene prakse da se Beograd optužuje za sve i svašta a da se Prištini gleda kroz prste, izjavio je danas predsednik Skupstine Srbije Ivica Dačić povodom izjava evropske poslanice Viole fon Kramon, izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo.

Ivica Dačić / Foto Tanjug

Gostujući na TV Pinku, on je ocenio da je to prilično grubo, nediplomatsko i nepolitčko ponašanje nekoga sa takve funkcije, i dodao da je dobila odgovor i od kolega u Evropskom parlamentu koji su njeno stanovište napali.

- Oni nisu zadovoljni što nismo usklađeni tamo gde nećemo da uradimo nešto što ugrožava naše nacionalne interese. Albanija je imala usklađeno 100 procenata politiku sa EU, sve što stigne iz EU oni odmah prihvate, a nisu im otvorili pregovore. To je potpuno nebitno. Laž je da ćemo zbog toga da ubrzamo pridruživanje EU - rekao je Dačić.

On je ponovio da će Srbija učiniti sve po pitanjima koja su njenom interesu, na regionalnoj stabilnosti, približavanju i pomirenju.

- Naše projekcije razvoja se baziraju na regionalnoj stabilnosti i unutrašnjoj stabilnosti u Srbiji - rekao je predsednik srpskog parlamenta.

Ocenio je i da nema efekta pritisak na pet zemalja EU koje do sada nisu promenile odluku i priznaju Kosovo, jer sve te zemlje imaju svoje probleme zbog kojih imaju takav stav i ne može Brisel da im određuje kakav će imati stav.

On je ocenio da EU nikad nije ni volela Vašingtonski sporazum, i da mnogi u Evropi nisu bili za američkog predsednika DonaldaTrampa i podržavali su na nedavnim njegovog protivkandidata Džoa Bajdena.

- Uticaj Viole fon Kramon na međunarodnu politiku je ravan nuli i ne treba da se uzbuđujemo zbog izjave. Mi znamo šta je naša politika, važno da obezbedimo podršku za ta pitanja od velikih koji imaju odlučujući uticaj - rekao je Dačić.

Naglasio je da su veoma važni dobri odnosi sa novom američkom administracijom, ali je dodao da oko Bajdena ima ljudi koji misle da je vreme za pritisak na Srbiju.

Pogledajte više