SRUŠITE VUČIĆA AKO NE PRIZNA KOSOVO: Borci za nezavisnost lažne države u američkom Kongresu preporučili smernice Bajdenovoj administraciji

D. MILINKOVIĆ

08. 12. 2020. u 21:00

ALBANSKI lobisti u američkom Kongresu traže od administracije budućeg predsednika Džozefa Bajdena da stegne "obruč" oko Srbije kako bi priznala lažnu državu Kosovu, odrekla se Republike Srpske i jakih veza za Rusijom.

Engel, Olbrajtova i Mekol / Foto Tviter

Ukoliko predsednik Aleksandar Vučić to ne ispuni - EU i SAD bi trebalo da pomognu da na vlast u Srbiji dođe neko ko to hoće da ispuni.

Ovaj skandalozni plan "spakovan" je na današnjem saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa - i to u režiji šefa ovog tela Eliota Engela, koji na isteku svog mandata pokušava da zada još jedan udarac Beogradu.

Kakve su zapravo namere Engela, možda najbolje govori i spisak učesnika koji su pozvani da daju preporuke budućem šefu Bele kuće za politiku na Zapadnom Balkanu, a koji su zagriženi zagovornici nezavisnosti Kosova: osim Engela, tu su i Madlen Olbrajt, državna sekretarka SAD u vreme bombardovanja Srbije, i Danijel Server, profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins". U svojstvu stručnjaka u raspravi je učestvovao i Januš Bugajski, takođe stručnjak za balkanska pitanja, kao i član komiteta Majkl Mekol.

Još pre početka saslušanja, mediji u BiH autorstvo za ovu strategiju pripisali su Serveru, koji je u obraćanju pred komitetom pozvao buduću administraciju SAD na snažniji angažman kako bi se sprečila secesije Srpske, oslabili entiteti u BiH i kako bi došlo do punog priznavanja Kosova. Njegov stav je da glavni američki cilj dijaloga Beograda i Prištine treba da bude "uzajamno priznavanje i razmena ambasadora".

- Predsednik Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije kad to učini i Srbija. Članstvo u UN će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto - naveo je Server.

On je rekao i da "Dejton" danas služi interesima "etničkih pljačkaških barona", od kojih "jedan naoružava svoju državicu za otcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali".

- SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost RS, kao i da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju.

Server je otišao i korak dalje i pozvao zapadni faktor na intervenciju u slučaju "Vučićeve neposlušnosti":

- Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne. Ako Vučić nastavi da preferira autokratiju i svrstavanje sa Rusijom i Kinom, Evropljani i Amerikanci moraće da pronađu priliku da ubrzaju dan kada će Srbija biti predana stvarnoj demokratiji kod kuće i boljim odnosima sa susedima.

U sličnom tonu govorio je i Engel, koji je zatražio od Bajdenove administracije takođe da se fokusira na pritiske na Srbiju zbog Kosova, BiH i veze sa Moskvom:

- Jedino što sprečava članstvo Kosova u UN je Srbija, koju pozivam da to učini, jer može da uđe u EU tek kad prizna Kosovo. Dejtonski sporazum je dostigao maksimum, više ne funkcioniše i Bajdenova administracija mora da se zapita kako dalje. Problem su i odnosi Srbije sa Rusijom, koji su ojačani u mnogim oblastima, posebno u vojnoj, kroz kupovinu ruskog oružja, otkad je na vlast došao Vučić.

Na liniji ovakve politike odavno stoji i Olbrajtova. Ona je upozorila i na uticaj Kine, posebno u Srbiji, i zatražila da SAD "guraju" region ka demokratizaciji i preko delovanja nevladinih organizacacija.

Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da sam sastav tzv. eksperata koji su dali svoje iskaze pred Komitetom Predstavničkog doma dovoljno govori o namerama sa kojim je to telo sazvano i ukazuje da se ničemu dobrom ne možemo nadati:

- Sednicu je sazvao Engel, koji je nakon više od tri decenije u Predstavničkom domu ove godine izgubio podršku sopstvene Demokratske partije i nije se ni kandidovao za reizbor u novembru, tako da mu je ovo jedna od poslednjih inicijativa pred odlazak u političku penziju. Zaključci sa zasedanja će nesumnjivo biti krajnje nepovoljni po srpsku državu i narod u celini, a predstavljaju i neki oblik pritiska na predsednika Vučića. Međutim, to može biti i dobra prilika da se oceni koliki će biti stvarni uticaj političkih veterana poput Olbrajtove i Servera na administraciju Bajdena.

Starović ne isključuje mogućnost da ova sednica ostane samo Engelova "labudova pesma" bez uticaja na formiranje američke spoljne politike.

MILORAD DODIK O SERVEROVIM PREDLOZIMA

NAJAVA DRŽAVNOG UDARA OD DOKAZANOG NEPRIJATELjA

PREDLOZI Danijela Servera, dokazanog neprijatelja RS, najava su državnog udara. On predlaže ukidanje Ustava BiH, koji je uz sve manjkavosti obezbedio da se održi mir i etnički balans. Server poziva na ukidanje konstitutivnih jedinica BiH, dakle na rušenje BiH, što bi moglo imati nesagledive posledice, za šta sam siguran da ne postoji interes ni kod aktuelne ni kod buduće američke administracije. Ako Server misli da bi RS nemo posmatrala svoje ukidanje, onda niti je dobro naučio prošlost ovih prostora niti realno sagledava aktuelni trenutak. A SAD su velika sila i siguran sam da svoju spoljnu politiku ne koncipiraju na mašti kvazianalitičara koji su lobisti muslimanske politike u BiH i koji su svojim stavovima u prošlosti češće odmagali nego pomagali - poručio je u utorak predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pogledajte više