VREDNUJTE NAŠ TRUD: Vučić sa šefom Delegacije EU i ambasadorima zemalja članica

D. M.

08. 12. 2020. u 18:40

SARADNjA sa EU i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prirotet naše zemlje.

Foto Tanjug

Naša zemlja iskreno je posvećena daljim i dubljim reformama, nastaviće da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma.

To je u utorak poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorima EU i šefom Delegacije Unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o pristupnim pregovorima između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Vučić je istakao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

- Očekujemo od EU da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore. Nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu - rekao je Vučić.

Ambasadori su naglasili da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšavaju saradnju Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

- Čak 70 posto stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU zemalja. Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju - rekao je Fabrici.

SRPSKA PRIVREDA OTPORNA

VUČIĆ je poručio i da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija virusa korona. Fabrici je naglasio da srpska ekonomija, iako je kovid 19 izložio sve privrede velikom opterećenju, odoleva i dokazala je svoju otpornost.

Pogledajte više