OLBRAJTOVA SE VRAĆA NA MESTO ZLOČINA?! Danas sastanak Bajdenovih ljudi za Balkan, tražiće priznanje tzv. Kosova i "zauzdavanje" RS

Novosti online

08. 12. 2020. u 13:03

U KOMITETU za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kom će učestvovati stručnjaci za Zapadni Balkan.

Foto: EPA/Depositphotos

Oni će dati preporuke budućoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden, o tome kakve stavove treba zauzeti prema našem regionu.

Prema pisanju medija u regionu, na sastanak su pozvani stručnjaci za Zapadni Balkan, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, profesor Univerziteta ''Džon Hopkins" Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, koji će novoj administraciji dati preporuke za dalje delovanje na Balkanu.

Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije Republike Srpske i unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti tzv. Kosova.

- SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske, kao i da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju - navodno će tražiti Server na tom sastanku, prenose regionalni mediji.

Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje Srbije i tzv. Kosova, kao i razmena ambasadora. Server će tražiti da Bajden i kancelarka Angela Merkel eksplicitno objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to učini i Srbija.

Pogledajte više