SEDNICA VLADE: Usvojen predlog izmene Ustava, uvodi se kartica "Za naše heroje" - evo ko će moći da ih dobije

V. C. S.

03. 12. 2020. u 18:48

VLADA je usvojila predlog za promenu Ustava Srbije u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva, kao i izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.

Foto: P. Milošević

Kako je saopšteno iz Vlade, ovom inicijativom su ona i Ministarstvo pravde potvrdili čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

- Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima - navodi se u saopštenju.

Takođe je usvojen i Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta - Kartica pogodnosti "Za naše heroje" za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid - 19 sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.

Uvođenjem ove kartice biće moguće ostvariti pogodnosti prilikom plaćanja roba i usluga kod privrednih društava, pravnih lica, preduzetnika, ustanova i partnerskih kompanija sa kojima će biti potpisan protokol o saradnji. Pored toga, nosioci kartice imaće i prednost pri ostvarivanju prava i dobijanju usluga u državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.

Kartica će biti personalizovana i moći će da se koriste na celoj teritoriji Srbije, bez obzira na mesto prebivališta korisnika.

Program podrške "Za naše heroje" realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Mere i aktivnosti vezane za karticu pogodnosti "Za naše heroje" biće privremenog karaktera, odnosno oročene su trajanjem pandemije.

Pogledajte više