TITA ODMAH VRATITE U KUMROVEC: Na Dan Republike SKOJ podneo zvaničan zahtev za iseljavanje Karađorđevića iz Belog Dvora, POKS im odgovara

V. M.

01. 12. 2020. u 15:12

DAN Republike odavno upokojene Jugoslavije otvorio je front između nekih novih komunista i monarhista.

Foto arhiva V. N.

Najpre su, uoči 29. novembra, predstavnici SKOJ zatražili da se naslednici dinastije Karađorđević isele iz Dvorskog kompleksa na Dedinju, a odgovorio je POKS kontra-zahtevom - da se posmrtni ostaci Josipa Broza prenesu u Kumrovec.

Aleksandar i Katarina Karađorđević, Foto arhiva

Srpska Kraljevska omladina, koja je zapravo podmladak Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), osudila je juče inicijativu Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koju su ocenili kao sramnu:

- To bi značilo da se potomci kraljeva Petra i Aleksandra izbace iz kuće koju su njihovi preci gradili. S druge strane, Kuća cveća podignuta je na bespravno otetom privatnom posedu Miloša Savčića, kome u postupku restitucije država treba da vrati zemlju. Zato bi mauzolej komunističkog diktatora trebalo da bude premešten u njegov rodni grad u Hrvatskoj, Kumrovec - kažu omladinci POKS.

NE PLAĆAJU NI KOMUNALIJE

ĐENIĆ kaže da je Dvorski kompleks građen narodnim novcem i da nikada nije ni bio u privatnom vlasništvu Karađorđevića, već da su ga oni samo koristili kao rezidenciju:

- Sada njime raspolaže čovek koji ni ne govori jezik svog naroda, čija deca žive u inostranstvu i koji čak državi ne plaća ni komunalije.

Oni navode da SKOJ "treba da nauči da su kraljevi, koji su svojim sredstvima podigli Beli dvor, Petar i Aleksandar, zaslužni što je oslobođeno i pripojeno u istu državu sa Srbijom, Kosovo i Metohija, Raška oblast, Makedonija, Vojvodina, Bosna i Hercegovina i Srpska Krajina, a da je Tito odgovoran što je Ustavom iz 1974. godine sve to oduzeto Srbiji.

Foto I. Marinković

Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ, odgovara da je zahtev POKS da se iseli Kuća cveća - neozbiljan i da nije vredan komentara:

Foto A. Stanković

- Vlasti posle rata jesu oduzimali imovinu krupnih kapitalista, tadašnjih tajkuna, koji su na sličan način kao današnji tajkuni dolazili do novca, i to je bio jedini način da se izvrši preraspodela bogatstva u zemlji u kojoj je bilo 80 odsto nepismenih, a svaki drugi Beograđanin je imao tuberkulozu.

Pogledajte više