Vučić: Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune ono što su potpisali! (VIDEO)

Tanjug 02. 11. 2020. u 13:10

POSEBNA sednica Vlada Srbije, posvećena Kosovu i Metohiji i BDP-u, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, završena je u Palati Srbija.

Foto: N. Skenderija

-Govorili smo o tri važne tema, a to su KiM (razvojni projekti), BDP, i treća stvar je kovid 19. U narednih nekoliko nedelja završićemo bolnicu u Batajnici. U tri smene će da rade, da što pre završimo, kako bismo mogli da primimo sve više zaraženih-rekao je Vučić posle sednice Vlade.

Vučić je rekao da se trude da povećaju bolničke kapacitete za prijem kovid bolesnika.

Foto: N. Skenderija

 

Molba za Štab da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas premijerku Anu Brnabić i sve članove Kriznog štaba da, ukoliko je moguće, ne donose odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kako ne bi ostali bez prihoda.

Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da ne zatvara svoju ekonomiju.

-Molio sam danas i prethodnih dana, i predsednicu vlade i Kona, Pelemiša, Stevanovića, Kisić i sve ostale iz Štaba... samo ako je moguće da ne zatvaramo sve u ugostiteljstvu i svuda, ako je moguće, ali, naravno, ako nije, mi ćemo da zatvorimo-rekao je Vučić.

Ističe da je u ovim trenucima "svaki dinar" potreban ljudima koji rade u ugostiteljsvu, s obzirom da su u ranijim talasima pandemije najmanje radili.

Foto: N. Skenderija

 

Predsednik o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Vučić izjavio je da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

Vučić je rekao da je članovima vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispuni svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

-Oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije, participacije na izborima, sve što je pisalo u Briselskom sporazumu, i ne mogu da izmišljaju nove sporazume koji ne postoje-rekao je Vučić.

Kaže da to Beograd dovodi u ne laku situaciju, jer to govori da Albanci suštinski ne žele kompromisno rešenje i da jedino o čemu pričaju jeste takozvano međusobno priznaje, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

-Nama nije u najvećem nacionalnom interesu da budemo priznati od strane Prištine pošto smo mi zemlja članica UN tako da priča o međusobnom priznanju jeste prilično besmislena, a oni je ponavljaju kao papagaji-rekao je Vučić.

On je naveo da je na sednici bilo reči i o projektima kojima Beograd može da pomogne Srbima na KiM, navodeći da je otvorena laboratorija za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici.

Kako kaže, govorilo se o projektima proširenja kapaciteta i izgradnji novih projekta u zdravstvenom sektoru u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

-Verujem da ćemo za to imati snage u narednih godinu, godinu i po dana, bez ozbira na ekonomske probleme izazvane kovudom19-rekao je Vučić.
 


"Najbolji smo u Evropi"

Vučić je naglasio da imamo najmanji pad BDP-a u trećem kvartalu.

- Najbolji smo u Evropi. To su odlične vesti - rekao je Vučić.

On je istakao da smo najbolji i da smo imali najbolji rezultat u trećem kvartalu.

-Ne znam još kako bi trebalo da se završi godina konačno, uprkos teškom trećem i četvrtom kvartalu gde smo mislili da ćemo biti slobodniji od korone-rekao je Vučić.

On je dodao da su danas razgovarali i o izgradnji puteva, kako bi podigli bruto domaći proizvod.

-Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja za održavanje puteva-rekao je Vučić, dodavši da su uvereni da ćemo biti zemlja sa najvišom stopom BDP-a u Evropi.
 

MMF prognozira Srbiji u naredne 3 godine rast od 10,2 odsto

Predsednik je izjavio da su projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će ukupan privredni rast Srbije u naredne tri godine, ova plus naredne dve, biti 10,2 odsto.

Vučić je istakao da će to biti najbolji rast u Evropi.

Upoređujući sa prognozom MMF-a za ostale zemlje, Vučić je naveo da će Severna Makedonija imati privredni rast 4,3 odsto, Albanija 3,8 odsto, Rumunija 2,5 odsto, BiH 2,1 odsto, Bugarska 3,6, cela istočna Evropa 2,2 odsto, tzv. Kosovo 1,7 odsto, Slovenija 1,5 odsto, Mađarska 1,5 odsto, Hrvatska 0,7, Crna Gora -3,3 odsto.
 

Do 10. novembra odluka o ulasku bez PCR u Albaniju i SMKD

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će do 10. novembra biti doneta odluka o ulasku građana Srbije na teritoriju Severne Makedonije i Albanije bez PCR testova, kao i za njihove građane u Srbiju.

Predsednik o izborima u Americi

Predsednik je, komentarišući izbore u Americi, rekao da bi bilo bolje i lakše za nas ukoliko na američkim izborima pobedi Tramp.

Vučić je rekao da za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Džo Bajden, sa kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

-Ta politika i neće biti naklonjena Srbiji i to nema veze sa dobrim ličnim odnosima, to moramo da znamo-rekao je Vučić.

On je naveo da ne misli da je "sasvim realna" pobeda Donalda Trampa, ali da nije nemoguća i da bi za Srbiju to bilo "nešto lakše".

Foto: N. Skenderija

 


Vučić o Amfilohiju

Na pitanje o stavu koji ima prema upokojenom Amfilohiju, Vučić je rekao da su njihovi poslednji razgovori bili veoma dobri, kao i da mu je mitropolit rekao da sve više shvata situaciju u kojoj se on našao.

-Moja je odluka bila da odem u Podgoricu želeo sam da odam poštavanje jednom harizmatičnom čoveku. On je podigao crkvu ni iz čega-prokomentarisao je svoj odlazak u Crnu Goru, na sahranu mitropolitu Amfilohiju.

-Niti sam tražio, niti je sahrana bila mesto i vreme da govorim, a na samoj sahrani mi je bila obaveza da prisustvujem i da se poklonim mitropolitu-dodao je Vučić.

Foto: N. Skenderija

 

Saučešće porodici poginulog radnika Krušika

Predsednik Vučić izrazio je saučešće porodici radnika Krušika, koji je danas stradao u eksploziji na poligonu te kompanije, i dodao da se očekuje kompletan izveštaj nadležnih nakon uviđaja.

Uveren je, kaže, da će biti utvrđena konkretna odgovornost.

-Nismo na vladi imali nikakvu novu informaciju. Čim sam čuo da se dogodila eksplozija, tražio sam izveštaj od nadležnih i za smrt inženjera, za teško stanje drugog i povrede trećeg radnika. Čekamo izveštaj-rekao je Vučić na pitanje da li je bilo nekih novih informacija u vezi sa današnjom eksplozijom na sednici vlade.


Pogledajte više