VUČIĆ I LAJČAK POSLE SASTANKA: Od Lajčaka sam zahtevao samo jednu stvar (VIDEO)

Novosti online 15. 10. 2020. u 18:46 >> 19:17

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Lajčak je u Beograd stigao iz Prištine, gde je boravio prethodna dva dana i razgovarao sa kosovskim predstavnicima, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština i nastavku dijaloga.

Posle sastanka, koji je počao u 19.00 sati, Vučić i Lajčak su se obratili medijima.

- Imali smo dobar racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine. Ono što je važno to je da smo dogovorili nastavak dijaloga -rekao je predsednik Srbije.

- Izrazili smo zajedničku ocenu, koja je dobra i zadovoljavajuća o ekonomskim kretanjima koja postoje i koja tek moraju da budu podstaknuta između Beograda i Prištine jer to je jedna od najvažnijih stvari u našim odnosima, slobodan protok ljudi robe kapitala i usluga - saopštio je predsednik.

- Pod tri, evropska budućnost za Srbiju je veoma važna, i to nije sintagma, floskula, ona je važna zbog više investicija, zbog vrednosti za koje se borimo i zalažemo i zbog toga što će se pozicija Srbije u svetu menjati što smo bliže EU.

- Danas sam insistirao na jednoj stvari, a to je na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i to jasno proizilazi iz kako osnovnih odredbi, tako iz implementacionog plana i verujem da je to uslov bez koga se ne može za uspešan nastavak dijaloga.

- Želim da se zahvalim Miroslavu Lajčaku na tome što je spreman da sasluša obe strane - rekao je predsednik Srbije nakon današnjeg sastanka. On je dodao da, kakvi god razgovori bili, bolje je da imamo razgovore i dijalog, nego tišinu, jer kada je tako, onda može doći do sukoba i incidenata.

- Drago mi je da sam ponovo u Beogradu, cilj mojih razgovora sa predsednikom Vučićem je razgovor o dijalogu.

- Cilj čitavog procesa je da se Srbija približi evropskoj perspektivi i članstvu u EU.

PITANjA NOVINARA:

- Što se tiče ZSO tu je sve dogovoreno i potpisano i to treba da se ostvari. Sledeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice i mesto gde ćemo voditi te pregovore je Brisel - rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije je podsetio javnost da smo mi potpisali Briselski sporazum 19. 04. 2013. godine. Da bismo mi ispunili sve druge norme, trebalo je da bude formirana ZSO. Predsenik je zatim pokazao tačke Briselskog sporazuma koje je Priština trebalo da ispuni.

- Mi njih ne doživljavamo i ne želimo da ih doživljavamo kao neprijatelje. Mi želimo da sa njima gradimo budućnost - rekao je predsednik Vučić.

- Što se rokova tiče, ja sam uvek protiv stavljanja nekih veštačkih rokova, onda bismo postali taoci tih rokova. Ne treba da odugovlačimo taj proces, a nema smisla da ga veštački pritiskamo - rekao je Lajčak na pitanje kada očekuje završetak i  postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

- Što se tiče predsednika Putina, sa njim sam više puta razgovarao i on jedva čeka da dođe u Srbiju. Ali znate, kada ima 15.000 obolelih i 300 mrtvih, nisam video da je išao bilo gde. Što se tiče ministra Lavrova, moraću da vas razočaram. Gospodin Lavrov će, kako stvari stoje, svakako doći u Beograd.

Pogledajte više