ALBANSKI POLITIČAR POSTAVIO USLOV: Prvo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, onda ZSO

Tanjug

15. 10. 2020. u 16:32

BIVŠI diplomatski predstavnik Prištine u Velikoj Britaniji Muhamet Hamiti rekao je danas povodom izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da Priština treba da ispuni sve obaveze, uključujući formiranje ZSO, da do toga može doći tek "nakon što Srbija prvo prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova".

Foto: J. Matijević

- Prvo treba da se uspostavi obavezujući sporazum o međusobnom priznanju tzv. Kosova i Srbije u sadašnjim granicama, a zatim može da dođe do formiranja ZSO i to u skladu sa Ahtisarijevim planom i prema presudi Ustavnog suda - napisao je Hamiti na društvenoj mreži Tviter.

Izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je danas jasan zahtev političarima u Prištini da sprovedu deo Sporazuma i formiraju ZSO.

On je na konferenciji za novinare, nakon završene posete Prištini rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine i 2015. godine predviđeno formiranje ZSO, ali da to do danas nije učinjeno.

- To mora da bude osnovano u skladu sa Ustavnim sudom. Razgovor o Statutu bi trebalo da bude naredni korak. Deo sveobuhvatnog sporazuma je da sporazum počinje da se primenjuje nakon potpisivanja. Detalji o ZSO moraju da se dogovore - rekao je Lajčak.

Pogledajte više