PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU SRBIJE: Plus za dijalog sa Prištinom

G. Č. - V. M.

07. 10. 2020. u 07:00

EKONOMSKA integracija sa EU, stanje u budžetu, reforma tržišta, "ograničen" napredak u borbi protiv korupcije i dijalog sa Prištinom pozitivno su ocenjeni u Izveštaju o napretku Srbije koji je juče predstavljen u Briselu.

Foto

Na drugom tasu, Evropska komisija iznela je primedbe na račun odsustva napretka u slobodi izražavanja i političke situacije.

- Smanjivanjem budžetskog deficita i održavanjem obazrivog fiskalnog stava, Srbija je znatno poboljšala održivost duga. Učinak na tržištu rada je poboljšan, sa najnižom stopom nezaposlenosti u poslednjoj deceniji, ali tome je doprinela i velika emigracija - navodi se u tekstu izveštaja.

INTEGRACIJE OSTALE CILj

KOMISIJA konstatuje da je Vlada Srbije "održala evropske integracije kao svoj strateški cilj". Uz napomenu da "neke od izjava visokih zvaničnika na počektu pandemije nisu bile u skladu sa strateškim opredeljenjem zemlje", u Izveštaju ipak piše da iz Srbije stižu "najnoviji pozitivniji signali ka EU".

Srbija je postigla određeni napredak i umereno je spremna da se izbori sa pritiskom konkurencije i tržišne snage unutar EU.

- Struktura privrede se dalje poboljšavala i ekonomska integracija sa EU i dalje je visoka - ocenjuje Komisija. Dodaje se da se investicije i dalje povećavaju, ali da obrazovanje i obuka ne ispunjavaju u potpunosti potrebe tržišta rada.

Srbija je, prema oceni Komisije, u celini ostala posvećena bilateralnim odnosima sa drugim zemljama iz susedstva. Pozitivno se ocenjuje i nastavak pregovora sa Prištinom. Konstatuje se da je naša zemlja "nastavila da razvija intenzivne odnose i strateška partnerstva sa nizom zemalja širom sveta, uključujući Rusiju, Kinu i SAD".

DEVET MILIJARDI ZA BALKAN

EVROPSKA komisija predložila je da EU sa devet milijardi evra podrži ekonomsko približavanje Zapadnog Balkana, kroz investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti, prelasku na zeleni rast i digitalizaciju. Sredstva iz Ekonomskog i investicionog plana trebalo bi da budu odobrena u narednom višegodišnjem budžetu EU.

Raport Oliver Varhelji, Oliver Varhelji / Foto Tanjug

Ocenjuje se i da je, kada je reč o borbi protiv korupcije i kriminala, postignut "ograničeni napredak", ali da taj problem nije rešen. Pominje se i da je usvojena Medijska strategija, ali da se još ne primenjuje i da nema napretka "u oblasti slobode izražavanja":

- Slučajevi zastrašivanja, pretnji i nasilja nad novinarima su i dalje razlog za zabrinutost.

Prema oceni EK, Srbija je "umereno pripremljena" u oblasti javne uprave, ali, kako se ističe, nema napretka kada je reč o smanjenju velikog broja visokopozicioniranih vršilaca dužnosti. Vlast se poziva i na uklanjanje "dugotrajnih izbornih nedostataka" kroz dijalog sa političkim strankama.

Kada je reč o izborima, EK navodi da su poštovane osnovne slobode, ali da su birači imali ograničen izbor zbog "velike prednosti vladajuće stranke i promocije njene politike u većini glavnih medija".
 

Pogledajte više