ISTI STANDARD PUSTI SANAK: Tri decenije od ujedinjenja dve Nemačke zapadni deo zemlje i dalje znatno razvijeniji

I. STANOJEVIĆ

03. 10. 2020. u 08:44

ISTI životni uslovi na zapadu i istoku zemlje, još uvek su nemački pusti sanak. Ni tri decenije od ujedinjenja, taj cilj nije dostignut, niti ima naznaka da će to biti u doglednoj budućnosti.

Radost ujedinjenja 1999. / Foto AP

Nedavno je u javnost otišao godišnji izveštaj o stanju nemačke ujedinjenosti koji pokazuje da slika nije nimalo ružičasta. Ekonomska snaga pet saveznih pokrajina na Istoku, jedva da se domogla 70 odsto proseka na nivou države. Plate su posebna priča, jer zaposleni na istoku i dalje kaskaju za zapadnim kolegama.

Ako istok želi da zadrži ekonomsku snagu, useljavanje mladih je neophodno, jer natalitet odavno ne ide naruku stratezima. Trend migracija je, međutim, suprotan, još uvek veliki broj mladih odlazi na zapad, gde su maltene sva velika preduzeća automobilske i hemijske industrije i bolje plaćena radna mesta. Vlasti na istoku razmišljaju o novoj radnoj snazi iz drugih zemalja, pre svega iz Evrope, zbog kulturološke sličnosti. Tako bi, smatraju, Poljaci, koji zbog "bregzita" ne mogu da ostanu u Velikoj Britaniji, komotno mogli masovnije da krenu put Nemačke.

Dagmar Enkelman, predsednica Fondacije "Roza Luksemburg", bliske Levici, ističe ekonomske razlike. "One naravno znače drugačiji razvoj na istoku i u budućnosti", kaže ona.

Uprkos evidentnim razlikama, Enkelmanova smatra da je konačni rezultat pozitivan. "Bio je to put koji je bio ispravan za većinu ljudi u Nemačkoj. A kada pogledam slike od 3. oktobra 1990, još uvek se naježim - euforija je na neki način još tu".

Pojedini političari ističu svoju zabrinutost činjenicom da se demokratija manje cenji na području bivše NDR, gde samo 78 odsto građana u demokratiji vidi najbolju društvenu formu za Nemačku. Na zapadu je taj procenat 91.

Eksplozivan rast desničarskih i čak ekstremističkih krivičnih dela, još jedan je razlog za glavobolju garnitura vlasti u saveznim pokrajinama na istoku.

RAST ALTERNATIVE ZA NEMAČKU

POLITIČKA karta Nemačke pokazuje da je, od 2017. godine, Alternativa za Nemačku (AfD) svuda najjača opoziciona stranka. Dvocifreni izborni rezultati na jugu zemlje govore da njihov uspeh nije posledica isključivo slabe ekonomske moći i nedostatka kosmopolitizma. U Bavarskoj je, na poslednjim izborima, AfD osvojio više od deset, a u Baden-Virtembergu čak 15 procenata.

Pogledajte više