VIŠE ŽENA U VLADI, ILIĆEVA U KULTURI? Već se zna da novi kabinet u Nemanjinoj neće biti mnogo veći od sadašnjeg

D. M.

02. 10. 2020. u 09:00

JOŠ nije podvučena crta pod spisak budućih ministara i osim nekoliko "zakucanih" resora, za većinu ministarstava i dalje su u igri različita kadrovska rešenja.

Sala za sednice Vlade

Za sada je najizvesnije da će Ana Brnabić ostati na mestu premijera, a fotelju u Nemanjinoj 11 trebalo bi da zadrže i Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Branislav Nedimović.

Prema nekim informacijama, neće se ići na drastičniju promenu strukture Vlade, odnosno uvođenje novih resora, kojih trenutno ima 21. Ukoliko se ipak budu osnivala nova ministarstva, neće ih biti više od dva-tri. Ali, očekuje se da će biti više žena, kojih u sadašnjem sastavu ima pet.

Skica buduće vlade počeće da se privodi kraju nakon još jednog kruga konsultacija predsednika Aleksandra Vučića sa liderima stranaka koje su mogući koalicioni partneri, a zatim i u vrhu naprednjaka, na sednicama stranačkog Glavnog odbora i Predsedništva.

Očekuje se da do ovih razgovora dođe već narednih dana i u slučaju takvog "voznog reda", već naredne nedelje bi bila zakazana sednica Skupštine Srbije na kojoj bi bio izabran predsednik parlamenta. Ubrzo potom pred poslanike bi stigao i predlog za mandatara i buduće ministre. Međutim, nije isključeno ni da se ovaj posao prolongira do kraja meseca i da bude završen u poslednjoj nedelji oktobra.

Povodom navodnog sastava buduće vlade koji se pojavio u medijima, predsednik Aleksandar Vučić je u četvrtak ironično poručio da su "svakog ministra pogodili":

- Molim vas da objavite taj spisak koju su tajkuni sastavili, a onda pogledajte za koji dan kad budete dobili predloge za ministre. Sve su pogodili, čestitam im i želim im mnogo uspeha u tome. Verovatno su me prisluškivali, pa su tako uspeli da pogode svakog ministra u narednoj vladi.

Vučić je naglasio i da načelnik BIA Bratislav Gašić uživa njegovo ogromno poverenje i da radi državni posao na najodgovorniji način. On je rekao da ne želi da komentariše pisanje pojedinih medija da je, navodno, nekadašnja državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović napala Gašića "nezadovoljna što je on kandidat za prvog čoveka Ministarstva unutrašnjih poslova". Odgovarajući na pitanje da li je to tačno, Vučić je odgovorio:

- Kako neko zna ko je za šta kandidat? A da li je tačno ili nije, neću u te priče da ulazim. Sitne i lične uvrede me ne zanimaju.

Kako su "Novosti" već pisale, trenutno se najinteresantnija kombinatorika odvija upravo u sektoru bezbednosti. Razmatraju se dve opcije - da aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin ostane član kabineta u Nemanjinoj na mestu ministra policije ili da se preseli na Banjicu i preuzme direktorsko mesto u BIA. U tom slučaju, Gašić bi postao najozbiljniji kandidat za ministra policije, dok bi Nebojša Stefanović iz MUP prešao na čelo Ministarstva odbrane.

I dalje je nepoznanica da li će i koga od partnera naprednjaci, koji su ostvarili ubedljivu pobedu na izborima i mogu i sami da formiraju vlast, pozvati u buduću vladu. Njihovi funkcioneri više puta su naglašavali da su na stolu sve opcije - od vlasti samo sa manjinama do koncentracione vlade u kojoj bi bili i SPS Ivice Dačića i SPAS Aleksandra Šapića.

Šef socijalista Ivica Dačić u četvrtak je rekao da koalicija SPS-JS nije napravila nikakav dogovor sa SNS oko formiranja Vlade, ali da je taj savez spreman za nastavak saradnje sa naprednjacima. Upitan da li će ostati ministar spoljnih poslova i da li bi to voleo, Dačić je odgovorio:

- To je kao da nekoga pitate da li biste voleli da pobedite u finalu Lige šampiona. Svi igramo da bismo pobedili, nisam pobornik onoga "važno je učestvovati". Ipak je bolje igrati u Ligi šampiona.

Inače, formiranje nove vlade, po zakonskim rokovima, još nije ušlo u cajtnot. Naime, krajnji datum da budući ministri polože zakletvu je 3. novembar, odnosno 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Ana Ilić

I ILIĆEVA KANDIDAT ZA KULTURU

OSIM u bezbednosnom sektoru, oštra konkurencija vlada i za fotelju u resoru kulture. U trku za ovaj portfelj, kako nezvanično saznajemo, uključila se i Ana Ilić, savetnica premijerke Ane Brnabić, zadužena za kreativne industrije. Ona je ranije bila direktor Srpske filmske asocijacije i umnogome je uticala na usvajanje uredbe o državnim beneficijama za strane filmske producente. Osim nje, kao mogući naslednici Vladana Vukosavljevića pominju se Maja Gojković, Jelena Trivan, Ivan Tasovac i Aja Jung.

Pogledajte više