OD SDP OSTAO MILANOVIĆ: Najveća hrvatska opoziciona stranka u teškim problemima

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

28. 09. 2020. u 06:48

SVEGA 8.000 članova najveće hrvatske opozicijone stranke, SDP, glasalo je za izbor novog predsednika, ali im to u prvom krugu nije uspelo.

Foto AP

U drugi krug idu Peđa Grbin, političar iz Pule i zagorski župan Željko Kolar, a izbornoj komisiji trebala je cela noć da izbroji tih 8.000 glasova. Ostali članovi stranke, a računa se da ih ima oko 30.000 nisu platili članarinu, pa nisu mogli ni da glasaju.

To je verovatno poslednji ekser u sanduk nekad jake političke stranke koja se u Hrvatskoj menjala na vlasti sa HDZ-om. Nakon izbornog debakla ove godine kada je HDZ doslovno pregazio SDP, bivši predsednik stranke Davor Bernardić je naprosto napustio kormilo i viđen je samo na izletu u Gardalandu. Na glasanju za novog, četvrtog šefa SDP-a nije se ni pojavio, dok su njegovi ljudi zaslužni za tako katastrofalnu sudbinu leve stranke u Hrvatskoj i dalje na pozicijama u Hrvatskom saboru.

Kako sada stoje stvari, novi predsednik SDP-a biće pravnik iz Istre Peđa Grbin, koji nema harizmu vođe i teško da će moći SDP podignuti iz pepela. Ostaće i dve suprotstavljene struje koje će se boriti za fotelje, pa će HDZ i dalje lagodno vladati, bez prave opozicije. Ostaje jedino predsednik države Zoran Milanović, koji se oštro konfrontuje sa vladajućim HDZ-om i premijerom Andrejem Plenkovićem, što u poslednje vreme ide i prema pravoj svađi.

SDP nema šanse ni da postigne dobre rezultate na lokalnim izborima, koji su u maju sledeće godine, jer nema pravih kandidata ni za bilo koji veći hrvatski grad. Pogotovo ne za Zagreb, gde i dalje suvereno vlada gradonačelnik Milan Bandić.

Sada SDP ugrožava i stranka Možemo, koja je okupila levičare koji su pre ulaska u politiku bili angažovani u raznim udruženjima. Mnogo su glasniji u Saboru kao oponenti HDZ-a, dok SDP nema ni pravi program, ni atraktivnu platformu koja bi pre svega privukla mlade ljude. Levica je tako prepuštena sama sebi, okrenuta samo temama iz prošlosti koje mladima ništa ne znače.

MERCEDESI

U NAJNOVIJEM prepucavanju sa premijerom Plenkovićem, šef države Zoran Milanović ga je optužio da ne vidi ništa oko sebe, pa ni svoje ministre kojima su luksuzni "mercedesi" padali s neba u dvorište.

Pogledajte više