DODIK POSLE SASTANKA: Vučić uradio dobar posao za Srbiju u Vašingtonu

Tanjug 11. 09. 2020. u 13:16

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Foto: Instagram

Pedsednik Vučić uradio je dobar posao za Srbiju u Vašingtonu, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

-Imajući u vidu moje iskustvo, iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju- rekao je Dodik, nakon razgovora sa Vučićem, koji ga je upoznao sa temama i razgovorima u Vašingtonu i Briselu.

On je dodao da mu iskustvo govori da se pozicija RS na neki način takođe prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja.

Nema, međutim, preterana očekivanja kad je reč o dobrim namerama međunarodnih faktora, pre svega iz Brisela.

Istakao je da je razgovor sa Vučićem bio u četiri oka, jer je želeo, kaže, i neke druge stvari da prenese predsedniku Srbije.

Foto: Tanjug

 

Jedna od tema bilo je, rekao je Dodik, ponovno nastojanje Bakira Izetbegovića i Bošnjaka da Bošnjake drže zarobljenim stalnom temom sukoba sa Srbijom, te pričom o pokretanju nove tužbe za genocid.

To je, prema Dodikovoj oceni, deo politike koja je već rezultirala onom deklaracijom po kojoj ne bi bilo RS, već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

-Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju-rekao je Dodik.
 

„BiH pokušava da eliminiše pomoć Srbima u Srpskoj“

Bosna i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je Milorad Dodik.

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu "da vide", bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

Republika Srpska je, tvrdi, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu oseća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

Foto: Tanjug

 

-Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju ražrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoruzaju i pokušaju vojnički to pitanje da reše.

Dodik ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH.

Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsedništva BiH.

-A, policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rešava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo-kazao je Dodik.

Foto: Tanjug

 
„Za Palmera RS i Kosovo neuporedivi, za mene-uporedivi“

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke države neuporedivi slučajevi, preneo je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i dodao da je on Pqalmeru rekao da su - uporedivi.

Dodik je rekao da je o statusu RS i Kosovu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posete Sarajevu u sredu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD da su to neuporedivi slučajevi.

-Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava-rekao je Dodik.

Foto: Tanjug

 

Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredeljenje Srba u RS i Albanaca na KiM, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

-To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primenjuju dve prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BIH to ne mogu-rekao je Dodik.

Pogledajte više