DVA KLJUČNA CILJA: Grenel otkrio šta je bio plan Vašingtona na sastancima u Beloj kući

D. M. 10. 09. 2020. u 09:00

SPECIJALNI izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel otkrio je juče šta su bila dva ključna cilja Vašingtona na sastancima u Beloj kući.

Foto AP

Prvi je da se postignutim sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa granice ostave što je više moguće po strani, a insistira na ekonomiji, otvaranju radnih mesta i stvaranja uslova za poslovanje. I drugi, da se region pomeri ka Zapadu i okrene od Rusije i Kine.

Jasan odgovor Grenelu na otvoreno priznanje da SAD žele da "otrgnu Srbiju iz zagrljaja" saveznika sa Istoka, stigao je iz Beograda, ali i iz Moskve i Pekinga. Ruski i kineski zvaničnici poručuju da dobri odnosi sa Srbijom nisu narušeni i da se nastavlja naše strateško partnerstvo.

- Postoji nekoliko važnih aspekata sporazuma, među kojima je i to što su se obe zemlje složile da prošire svoje izvore energije, a to je veoma važno za Srbiju, jer 100 odsto njene energije dolazi iz Rusije. To znači napuštanje Rusije - rekao je Grenel, koji bi prema nekim najavama mogao da dođe u Beograd već krajem ovog meseca.

Po njegovim rečima, Srbija će premestiti ambasadu do jula u Jerusalim, Kosovo i Izrael će se međusobno priznati, što će pojačati njihove međusobne odonose.
- To sve pomera region ka Zapadu i okreće od Rusije i Kine. To je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa - poručio je Grenel.

On se osvrnuo i na dogovor oko jezera Gazivode:
- Napravićemo studiju izvodljivosti vlade SAD na jezeru koje koriste dve zemlje, većinu Kosovo, a deo i Srbija, o tome kako pronaći načine za korišćenje vode za energetska pitanja.

Foto AP

Predsednik Aleksandar Vučić posle sastanaka koje je imao u Vašingtonu, još jednom je poručio da u SAD nije prihvaćeno međusobno priznavanje Srbije i Kosova. Komentarišiću reakcije iz Rusije na sporazum iz Vašingtona, poput one koju je iznela portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, on je kazao da osam godina sluša kako je Srbija "sluga Rusije".

- Ne, mi vodimo računa o sebi i svojim interesima. Rusija je naš prijatelj, imamo odlične odnose. Ali, mi predstavljamo svoju malu zemlju s Balkana, njom se ponosimo, nju volimo i, kao što ste videli, na nešto što se dogodilo, a što nismo smatrali da je pristojno i primereno, odgovorili smo snažno - rekao je Vučić.

TEK SLEDE RAZGOVORI O AMBASADI

SAVETNICA predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević pojasnila je juče da premeštanje Ambasade u Jerusalim još nije konačno i da će zavisiti od toga kako će se Izrael ponašati po pitanju KiM:
- O sledećim koracima će se tek razgovarati, a to zavisi od postupka Izraela, za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano, ta tačka jeste u papiru Prištine, ali ne u papiru Srbije.
Izraelski mediji najavljuju i da će premijer Izraela Benjamin Netanijahu i Vučić sutra razgovarati telefonom.

Pogledajte više