POČAST NASTRADALIM SRBIMA U NATO AGRESIJI: Avijacija bacila ukupno 1.026 bombi na položaje Vojske Republike Srpske (FOTO)

S.Mišljenović

09. 09. 2020. u 18:53

SLUŽENjEM parastosa za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku i polaganjem cveća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu danas je u Istočnoj Ilidži obeleženo stradanje više od stotinu nedužnih civila.

Foto: Srna

Parastos je služen u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, nakon čega je na mesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu, sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima, koje je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Obeležavanju je prisustvovala delegacija Narodne skupštine RS, koju su činili potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Miroslav Vujičić, Aleksandar Glavaš, Ljubiša Krunić i Spomenko Stojanović.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja - Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj održan je u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojem je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od kojih 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Foto: Srna

 

NATO avioni koristili su radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz obrazloženje da "ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto".

Vazdušne udare vršili su borbeni avioni osam država članica NATO-a - SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Španije, Turske, Njemačke i Italije.

Prema odluci Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koja je donesena 18. marta prošle godine, kao Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Inicijativa za obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na predlog Novinske agencije Republike Srpske "SRNA".

Pogledajte više