VLADA SRBIJE PREKIDA SVE VOJNE VEŽBE SA STRANIM PARTNERIMA!

Novosti online

09. 09. 2020. u 16:09

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin je saopštio da je Vlada Republike Srbije danas donela odluku kojom se zamrzava održavanje svih vojnih vežbi sa stranim partnerima zbog pritisaka iz EU.

Aleksandar Vulin

- Republika Srbija se nalazi pred strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije. Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama i našim postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti, po cenu još većih pritisaka na našu državu i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom - rekao je ministar Vulin, i podsetio da je Srbija, odlukom Narodne skupštine, vojno neutralna zemlja.

- Da bi sačuvali tu vojnu neutralnost, ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se u narednih šest meseci prekine održavanje svih vojnih vežbi sa svim partnerima - istakao je Vulin, i zatim objasnio šta to tačno znači:

- U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO paktom, ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa EU. Ni sa istokom, ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno, i prema potrebi i suspendovano.

Ministar je istakao da proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, kao i da ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

- Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost, i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe, i samo na svoju snagu. Živela Vojska Srbije, živela Srbija!

Pogledajte više