OPERSKE ARIJE UTIŠALE GRAD: Ispred narodnog pozorišta održani neobični nastupi, balkon teatra kao improvizovana pozornica

G. N.

29. 08. 2020. u 22:50

SPECIJALNI program u čast nastavka pozorišnog života održan je sinoć ispred nacionalnog teatra. Umesto dasaka koje život znače, za poseban performans pod sloganom "Ponovo zajedno" bio je opremljen balkon Narodnog pozorišta, kao i mali plato ispred ulaza u ovaj centar kulture.

Z. Jovanović

Pozornica se večeras preselila pod vedro nebo. Vrela avgustovska noć ostaće upamćena po operskim arijama praćene klavinolom, koje su stišavale uobičajene zvuke saobraćaja, a prolaznike terale da zaneme, zastanu i ostanu na Trgu republike, ne bi li do kraja ispratili performans. Ispod, ispred glavnog ulaza, baletski ansambl začinio je kulturni događaj, upriličen u slavu kulture, koja je posle najduže pauze ponovo dostupna.

Svi izvođači poštovali su propisanu distancu, a publika je ogradom bila odvojena od umetnika. Beograđani su se snalazili - neki su sedeli ispred Narodnog muzeja, drugi su stajali na Trgu, a neki su iz trolejbusa izlazili i priključivali se događaju. Niko nije ostajao ravnodušan pred jedinstvenim nastupom vrhunskih izvođača.

Među učesnicima programa bili su prvakinja Drame Radmila Živković, operski prvaci Jadranka Jovanović i Janko Sinadinović, solisti Baleta Milica Jevtić, Silvija Džunja, Ana Ivančević i drugi umetnici. Džez pevačica Sofija Knežević i muzičar iz Njujorka Eliot Lejson bili su specijalni gosti.

Pogledajte više