LUTOVAC BEZ PRAVA GLASA: Pobunjenička struja DS nastavlja pripreme za izbor novog rukovodstva, kažu da predsednik još nije platio članarinu

D. M.

26. 08. 2020. u 09:44

ROK za uplatu članarina u Demokratskoj stranci ističe danas u ponoć, a ovu obavezu do juče nije izmirio lider Zoran Lutovac. To znači da neće imati pravo glasa na izborima za novo rukovodstvo, zakazanim za 26. septembar.

Struja Vide Ognjenović priprema glasanje

Lutovac i struja koja ga podržava osporavaju ove izbore i tvrde da su nelegitimni, ali Organizacioni odbor na čelu sa Vidom Ognjenović na jučerašnjem sastanku nastavio je pripreme za glasanje. Oni su na sastanku potvrdili da će izbori biti održani 26. septembra, a taj termin mogao bi da bude pomeren samo u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Izbori će biti neposredni i na njima će moći da glasaju samo članovi koji su platili članarinu. Zasada je jedini kandidat za novog predsednika stranke Branislav Lečić. On je oštro napao aktuelno rukovodstvo DS, navodeći da "razvaljuju stranku" i da se ponašaju kao "kapo u logoru".

Odmah je reagovao Lutovac, koji je optužio Lečića da je prešao sve granice i da pravi štetu DS. Lutovac tvrdi i da "pobunjenička struja" pokušava da na silu preotme stranku i pretvori je u "konstruktivnu opoziciju ili koalicionog partnera Aleksandra Vučića".

Reagovala je i zamenica predsednika DS Dragana Rakić, koja poručuje da nikakvih unutarstranačkih izbora u DS nema, jer njih može da raspiše samo predsednik stranke ili apsolutna većina Glavnog odbora:

- Lečić i njegovi drugari i pomagači mogu samo da prave neku novu stranku koja sa DS neće imati apsolutno nikakve veze.

S druge strane, protivnička struja poručuje da su izbori i raspisani kako bi se spaslo ono što je ostalo od stranke, a za koju tvrde da se lošim potezima rukovodstva praktično "utopila" najpre u Savez za Srbiju, a da se taj proces gašenja DS sada nastavlja ulaskom u Udruženu opoziciju Srbije.

PRVA ODLUKA UJEDINjENjE S TADIĆEM

STRUJA koja je odlučna da održi izbornu skupštinu stranke kaže da će jedna od prvih odluka novog rukovodstva biti stvaranje velike DS. Prvi korak bio bi ujedinjenje sa SDS Borisa Tadića, a zatim se pregovaralo i sa drugim strankama i pokretima da im se priključe.
Pogledajte više