NAJAVA DVOVLAŠĆA U DS: Branislav Lečić obelodanio da će biti kandidat za predsednika demokrata

V. M.

19. 08. 2020. u 23:30

ČLAN Glavnog odbora Demokratske stranke Branislav Lečić objavio je da se kandidovao za predsednika DS na unutarstranačkim izborima, koje je za 26. septembar zakazalo krilo stranke koje se protivi aktuelnom predsedniku Zoranu Lutovcu.

Novosti

Lečić je najavio da će Vida Ognjenović biti kandidatkinja za predsednicu političkog saveta, a za potpredsednike će se kandidovati Milica Slijepčević, Jovanka Jovanović, Voja Janković, Petar Radojčić i Dragoslav Šumarac.

Kada deo stranke održi planirane izbore, DS će se i de fakto podeliti i dobiti dva rukovodstva, koja se međusobno ne priznaju. Lutovac i deo članstva koji njega podržava, još ranije su rekli da pobunjeno krilo nema pravo da zakazuje izbore niti glavni odbor.

I dok njegove partijske kolege, koje su lojalne Lutovcu, tvrde da izbori ne postoje, Lečić je počeo i kampanju obećanjem da će ako bude izabran, slediti viziju Zorana Đinđića. Za sukobe unutar stranke Lečić je kazao da su rezultat različitih viđenja političke budućnosti DS. Rekao je i da žali što se Lutovac nije kandidovao:

- Bilo bi lepo da je Lutovac uplatio članarinu jer se, prema Statutu stranke, neplaćanjem članarine stavio u položaj kao da je član neke druge političke opcije.

Pitanje članarine, ipak, aktuelno je i u drugom krilu stranke, gde se nadaju da će na taj način uspeti da prevaziđu finansijske probleme zbog kojih ostaju bez prostorija u nekoliko opština u Srbiji. Finansijska kriza zbog dugova koji DS opterećuju već osam godina, produbljena je nakon što su, zbog bojkota, ostali bez finansiranja iz budžeta. Lutovac i njegovi saradnici sada traže novi model finansiranja i planiraju da se oslone na članarine i donacije članova i funkcionera stranke.

Lečić je bio kandidat za predsednika i na izborima na kojima je izabran Lutovac. On je tada osvojio glasove 123 delegata od ukupno 1.230. Lutovac je tada dobio 659 glasova, a Gordana Čomić 468.

Pogledajte više