LOKALNA VLAST ZA POLA SRBIJE, MANDATA I IZBOR SKUPŠTINSKIH ORGANA: SNS uglavnom imao sopstvena kadrovska rešenja

E. D. N.

18. 08. 2020. u 06:57

SERIJA konstitutivnih sednica lokalnih skupština širom Srbije je započeta poslednjeg dana vikenda, u Varvarinu, gde će Vojkan Pavić (SNS), koji je u prethodnom mandatu bio predsednik Opštine, ubuduće predsedavati odbornicima.

Foto I. Mitić

Zamenik će mu biti partijska koleginica Jelena Vesić, dok je nestranačka ličnost Dragana Zbiljić ostala na mestu sekretara. Konstitutivnoj sednici je prisustvovalo 33 od ukupno 35 odbornika, a tabor naprednjaka je u međuvremenu pojačao jedan predstavnik liste SPS-JS, pa ih sada ima 20. Slede udruženi socijalisti i Jedinstvena Srbija sa sedam, GG "Naši ljudi - dr Gordana Čabrić" sa pet i GG "Temnićka alternativa - Bratislav Petrović" sa tri mandata.

Foto Z. Gligorijević

A, tokom jučerašnjeg dana, najbrži su bili Vranjanci i u gradu pod Pržarom će - za razliku od prethodnog mandata - lokalnu vlast činiti isključivo Srpska napredna stranka. U opoziciji su socijalisti, Jedinstvena Srbija i predstavnici Srpske desnice koji su podržali sva rešenja naprednjaka, pa nije isključeno da već tokom prvog prekomponovanja i oni budu "u sistemu". Gradonačelnik će i nadalje biti specijalista ortopedije dr Slobodan Milenkvić, a umesto Nenada Antića ubuduće će ga zamenjivati Zorica Jović, koja je do sada bila član Gradskog veća. Skupštini će i dalje predsedavati veterinar Dejan Tričković, a u gradskoj vladi će biti Bojan Kostić, Danijela Milosavljević, Aleksandar Stajić, Nenad Đorđević, Dejan Ivanović, Nebojša Zupančić, Nebojša Stamenković, Slavoljub Stojmenović i Izabela Savić.

ĆUPRIJA Ninoslav Erić, Foto Opština Soko banja

Nepoznanica više nema ni u Sokobanji, gde ća predsednik Opštine biti lekar ovdašnjeg Doma zdravlja i prvi na listi pod imenom "Aleksandar Vučić - za našu decu" dr Miodrag Nikolić (39). Na mesto zamenika je reizabran privatni preduzetnik Vladimir Milovanović, lokalni parlament će ubuduće voditi strukovni inženjer geodezije Vladan Petković, a "prva rezerva" je specijalista interne medicine dr Ivana Filipović. Sekretar Skupštine ostaje Sonja Stefanović, dok su novi članovi Opštinskog veća prof. dr Aleksandar Radivojević, Slaviša Krstić, Snežana Veličković, Dragan Stojanović i dr Ivan Nikodijević.

Ivan Isailović, Foto V. Mitrić

Nešto burnije je bilo u Krupnju jer će tamošnju Skupštinu voditi Zoran Zarić (SNS), a zamenik mu je Rade Grujić, dosadašnji predsednik Opštine iz tabora socijalista koji su, podsetimo, izbacili naprednjake iz lokalne vlasti. Ipak, predsednik Opštine je bio i ostao akademski glumac Ivan Ivanović (SNS) kojeg će, kao i dosad, zamenjivati Vesna Marjanović.

Varvarin, Foto N.M.

Novi predsednik SO u Ćupriji je dosadašnji predsednik Opštine magistar ekonomskih nauka Ninoslav Erić, a sa njim je u Skupštinu prešao i njegov doskorašnji zamenik Ilija Paunović. Novi-stari sekretar SO je diplomirani pravnik Dragica Pejčić Ranđelović. Ćuprijski parlament ukupno čini 37 odbornika, 30 su članovi SNS, petoro ih je iz koalicije SPS-JS, dvoje predstavljaju PUPS, a za novog čelnika lokalne samouprave su izabrali diplomiranog pravnika Jovicu Antića koji je do sada bio opštinski javni pravobranilac. Njega će zamenjivati Vladimir Vasiljević. Izglasani su i članovi sedmočlanog Opštinskog veća.

Vranje,Foto J. Stojković

Iako je unapred bilo poznato da na rukovodećim pozicijama sve ostaje kao i dosad, na ozvaničenje ovakvog epiloga se najduže čekalo u Leskovcu. Gradonačelnik ostaje lider ovdašnjih naprednjaka Goran Cvetanović, a socijalista Aleksandar Đurović je zadržao čelnu poziciju u lokalnom parlamentu, po čemu je grad na Veternici donekle jedinstven u Srbiji. Inače, ovde vladajuća većina ima podršku 45 odbornika naprednjačke koalicije, 11 predstavnika SPS i još tri, od ukupno četiri člana koji su izabrani na listi koalicije pod nazivom "Bolja Srbija - Zdrava Srbija". U opoziciji ostaje po šest odbornika GG "Za Leskovac - Zajedno" i Jedinstvene Srbije, te troje predstavnika GG "Gojko Veličković". Donedavni lider leskovačkog odbora "Bolje Srbije" Oliver Antanasijević je izabran za novog zamenika predsednika Skupštine grada, dok će, umesto Jasmine Ranđelović, funkciju zamenika gradonačelnika obavljati Ana Janković Stojanović. U u Leskovcu je preventiva bila najvažnija, pa je zasedanje održano u sali Narodnog pozorišta.

NAPREDNjACI, ZASAD, BEZ sps kao tradicionalnog PARTNERA

PREVENTIVA Odbornici u holu Velike sale CzK, Foto D. N.

NA konstitutivnoj sednici u Požarevcu, za novog predsednika Skupštine grada je izabran Predrag Mijatović, za njegovog zamenika Nataša Krstić, a za sekretara Anđelka Otašević. Prethodno su potvrđeni mandati novih odbornika, uz usvajanje Izveštaja o izborima sprovedenim 21. juna i onima koji su ponovljeni sedmicu kasnije. I, od ukupno 68 odborničkih mesta, lista SNS je osvojila je 49, SPS-JS - 13, "Suverenisti" četiri i Vlaška stranka "Most" dva. Od 2013, naprednjaci su na vlasti u Požarevcu bili sa Socijalističkokm partijom Srbije, ali zasada nema naznaka da će takva praksa biti nastavljena. Inače, tokom same sednice, juče je u dnevni red uvrštena i dodatna tačka - izbor organa izvršne vlasti - pa će novi gradonačelnik biti diplomirani inženjer elektrotehnike i dosadašnji zamenik Baneta Spasovića - Saša Pavlović (SNS), kojeg bi trebalo da zamenjuje Slaviša Aleksić iz ovdašnjeg Odseka tržišne inspekcije. Inače, zbog epidemije, jučerašnje zasedanje je, umesto u zgradi Gradske uprave, održano u Velikoj sali Centra za kulturu, uz neizostavne zaštitne maske.  D. N.

Pogledajte više