PROTEST ZBOG ALBANSKOG UDARA NA DEČANE: Srbija se obraća Unesku zbog upada u zaštićenu manastirsku zonu

D. Matović - D. Zečević

14. 08. 2020. u 17:45

KFOR nije zaustavio radove na izgradnji magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira na KiM.

Foto: Zoran Jovanović

Radovi na magistralnom putu Dečani - Plav, u blizini manastira Visoki Dečani, u petak nisu zaustavljeni uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone. Mada smo sa više adresa dobili potvrdu da je Kfor uspeo da spreči nastavak radova, u Eparhiji raško-prizrenskoj su nam rekli da akcija nije prekinuta. Očigledno je da lokalne kosovske vlasti imaju podršku nadležnih u Prištini i ne mare na zabrane. Ovo nije prvi pokušaj narušavanja zaštićene zone, iako bi radovi trajno mogli da ugroze statiku crkve iz 14. veka i manastirskih objekata.

Iz eparhije upozoravaju da "ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već i otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što može da ima nesagledive posledice". Njihov apel je urodio plodom i sa raznih adresa je stigao zahtev za stopiranje radova.

- Kada sam čuo da su radovi nastavljeni, odmah sam poslao pismo direktorki Uneska Odri Azule u Pariz i zatražio od Umnika da mi pošalje kompletan izveštaj - rekao nam je Siniša Šešum, predstavnik Uneska za Balkan. - Visoki Dečani su Uneskov spomenik i nećemo dozvoliti njegovo uništavanje.

Unesku je pisala i Mirjana Andrić, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Ovi događaji pokazuju i potvrđuju šta će se desiti ukoliko se ostvari najstrašniji scenario i Kosovo i Metohija budu odvojeni od Srbije - kaže istoričar prof. dr Miloš Ković za "Novosti". - Ne može se verovati čak ni tamošnjem zakonodavstvu, jer njihove vlasti ne poštuju ni odluke međunarodnih mirovnih snaga. Lokalne vlasti su očigledno podržane iz Prištine i sprovode bezočno nasilje.

Ministarstvo kulture Srbije u petak je hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima Uneska, pozivajući ih da zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine.

Teške mašine u blizini manastira / Foto Sava Janjić/fejsbuk

- Neka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko, jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori. Takvo postupanje, ne samo da je protivzakonito i po prištinskim propisima, već je deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na KiM, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima - ističe Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM i naglašava da je izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije.

Inače, Eparhija raško-prizrenska uputila je zahtev međunarodnim predstavnicima u Prištini i inostranstvu da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti. Podsetimo, stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona bio je da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi. 

Teške mašine u blizini manastira / Foto Sava Janjić/fejsbuk

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upozorio da Priština i na terenu preduzima akcije protiv srpskog naroda i crkve, što unosi dodatni nemir i strepnju.
- Ponovo su upali u zaštićenu zonu manastira Dečani i ponovo dovode velike mašine da bi kopali taj regionalni put ka Albaniji - rekao je Vučić.

- Njih baš briga što je to zaštićena zona i što postoje sudske presude čak i njihovih sudija. 

To unosi dodatni nemir i strepnju i protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu.

Iz Srpske liste osudili su "nastavak sramnog odnosa prema sveštenicima SPC među kojima je i maltretiranje vladike Teodosija na prelazu Jarinje". Vladika Teodosije vraćen je u četvrtak uveče sa ovog administrativnog prelaza dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon sestrinstvu manastira.

Pogledajte više