"OLUJA" - VEČITA OPOMENA DA BUDEMO JEDINSTVENI: Predsednik DNS Nenad Nešić o etničkom čišćenju

S. M.

04. 08. 2020. u 14:26

PREDSEDNIK DNS Nenad Nešić rekao je da je sećanje na nevino nastradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", najvećem etničkom čišćenju devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, večna opomena srpskom narodu da se prvenstveno mora osloniti na sebe i biti jedinstven jer samo jedinstven i snažan može opstati.

Foto: DNS

- Za svakog Srbina, a posebno za one poreklom iz Hrvatske, bolna je činjenica da 250.000 protjeranih, 1.869 poginulih i nestalih, od kojih 550 žena, još uvek čekaju satisfakciju i da bilo koja pravosudna institucija kaže da je to bio zločin i etničko čišćenje. Ne može a da ne boli činjenica da je Haški tribunal oslobodio odgovornosti aktere ovog stravičnog zločina - istakao je Nešić. 

Nešić je podsetio da su Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina bez osnovnih ljudskih prava, a njihovi domovi nisu obnovljeni. 

- I takva Hrvatska, u kojoj nema pravde za žrtve srpskog naroda, a time ni vladavine prava, u kojoj se ne poštuju ljudska prava, u kojoj se povampirilo ustaštvo, postala je članica EU, a da nije ispunila one osnovne uslove – vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, naglasio je on. 

Nešić smatra da srpski narod ne sme zaboraviti svoju prošlost, ni "Oluju", ni "Maestral", ni Jasenovac, Prebilovce i brojna druga stratišta, te dodaje da sigurnu i prosperitetnu budućnost može izgraditi samo ekonomskim i nacionalnim jačanjem dve srpske države - Srbije i Republike Srpske. 

Pogledajte više