SVI SE NAORUŽAVAJU: Vučić kaže da se nešto čudno dešava u regionu

Tanjug 22. 07. 2020. u 21:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, komentarišući vest da Nemačka naoružava tzv. vojsku Kosova, da se "nešto čudno" dešava svuda u regionu jer se svi naoružavaju i poručio da će Srbija biti u stanju da se zaštiti.

Instagram Printskrin buducnostsrbijeav

- Ja se nadam da to naši nemački partneri neće da urade, ali postoji neizvesnost za budućnost i svi se u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom - rekao je Vučić za RTS. Ruski portal Sputnjik javio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, uz odobrenje kancelarke Angele Merkel. Vučić je večeras rekao da je od Vojno-obaveštajne agencije tražio podatke čim je video vest na Sputnjiku.

- Ne mislim, mada ne isključujem da će dobijati tenkove "leopard", ne isključujem mogućnost i naše službe kažu da je moguće da će dobiti oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i helikoptera i niskoletećih aviona, što je poznato nemačko oružje, kao i puške G-36 - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će srpska namenska industrija ponovo dobiti ogromnu podršku države, kao i da je Srbija nabavila belgijske "skar" puške, da se unapređuje modularna puška u Kragujevcu... "Nešto se čudno dešava, svi se naoružavaju u regionu", rekao je Vučić. Komentarišući to što nemački zakoni zabranjuju da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO, Vučić je napomenuo da Srbija pre nekoliko godina nije mogla da dobije od Nemačke hekler i koh puške i da se zato opredelila za belgijsku pušku, koja je takođe fantastična. Kaže da je danas dobio izveštaje za kompletan region od predstavnika Vojske Srbije i da se iznenadio kada je to video, jer dva i po meseca nije gledao te izveštaje. Kako kaže, Srbija zaostaje za Hrvatskom kad je reč o oklopnim točkašima i da će zato napraviti najveću narudžbinu od domaće industrije za Lazara i Miloša i remontovanje pešadijskih vozila. Dodao je i da Srbija ima svojih prednosti, o kojima ne bi govorio. Vučić je rekao da postoji ogroman problem sa obukama i dodatnim naoružavanjem takozvane kosovske vojske, ali je poručio da će Srbija biti zaštićena. Poručio je i namenskoj industriji da će ponovo dobiti ogromnu podršku države Srbije i da "treba da se uozbilje".

Vučić je naveo i da je to što su Amerikanci u jednom trenutku najavili da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na KiM dovelo do toga da pojedini NATO partneri žele da ulažu više u podršku kosovskoj vojsci nego ranije.

 - To samo izaziva neizvesnost i nesigurnost, ali mi ćemo biti u stanju da sačuvamo sebe, zemlju i narod", rekao je Vučić. Prema navodima Sputnjika, vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje čiji dobar deo Kosovo već poseduje. Kako tvrdi Sputnjik, kosovski Albanci su do sada isplatili Nemackoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS -a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemackih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima „Leopard 2". Sputnjik ukazuje da Nemačka time što naoružava Kosovo, krši spostvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji nacelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu clanice NATO. Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u „spornim" prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade, navodi se na sajtu. Kako dodaje Sputnjik, ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

Pogledajte više