CENTAR KRIZE: Lajči - Stavljanje pitanja Kosova pred Savet bezbednosti pobeda Srbije

Novosti online 08. 02. 2024. u 22:17

BIVŠI kosovski poslanik Driton Lajči ocenio je da Srbiji odgovara da se o pitanju Kosova rasprava vodi u Savetu bezbednosti UN i da je to svojevrsna pobeda Srbije.

Foto: Printskrin

On je objasnio da Savet bezbednosti raspravlja jedino o zemljama koje smatra za žarištima kriza.

- Kada se sazivaju sastanci Saveta bezbednosti za Kosovo ove prirode, Kosovo nije u povoljnoj poziciji. Stav SAD, Britanije i Francuske je da tih šestomesečnih izveštaja bude što manje. Trenutno ste na dnevnom redu. Vi ste globalna tema, bolje sa Kosovom u UN nego u Savetu bezbednosti, jer je to nerešena tema. Ako vidite dnevni red, to su Sirija, Ukrajina, Jordan, to šteti imidžu Kosova, jer je to nerešeno pitanje i Kosovo se pominje kao centar krize - rekao je on.

On je ocenio da je stavljanjem teme na sednicu SB pobeda Srbije zato što Kosovo pokušava da predstavi kao centar krize. Međutim, ocenio je da se “istina Kosova ne može videti očima Beograda”.

Večeras je u Njujorku, na zahtev Srbije, održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbija je zahtev za ovu sednicu podnela posle odluka kosovskih vlasti o zabrani srpskog dinara i zatvaranju paralelnih srpskih opština poslednjih nedelja.

Srbija je u podnetom zahtevu ocenila kao nezakonitu odluku Kosova da zabrani korišćenje srpskog dinara za gotovinsko plaćanje, ocenjujući da je to „nastavak mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima”, a, prema rečima Beograd, cilj je „etničko čišćenje i istrebljenje srpskog stanovništva“.

(kosovo online)

Pogledajte više