OPET DELE "LEKCIJE" IZ DEMOKRATIJE: U Strazburu u Parlamentarnoj skuptini saveta Evrope nova debata o izborima u Srbiji

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz Strazbura, čiji je Srbija član, održavaju danas popodne u okviru redovnog zimskog zasedanja još jednu od debata posvećenih proteklim izborima u našoj zemlji. Izveštaj podnosi šef posmatračke misije PSSE austrijski socijalista Stefan Šenah.

Foto: Savet Evrope/Ellen Vuibauk

U nacrtu izveštaja se, između ostalog, ističe da su, iako je biračima ponuđen izbor između nekoliko političkih opcija, i iako su slobode izražavanja i okupljanja generalno poštovane, izbori obeleženi nepravednim uslovima i neregularnostima, procedurama i brojnim navodima o organizovanju i prebacivanju birača za podršku vladajućoj stranci na lokalnom nivou.

- Delegacija PSSE podseća da izbori i njihovo posmatranje nisu ograničeni na dan glasanja, već predstavljaju proces koji se sastoji od nekoliko faza - kaže se u nacrtu.

Međunarodna izborna posmatračka misija je zaključila da je izborima, iako su bili tehnički dobrovođeni i nudili biračima izbor između nekoliko političkih opcija, "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, u kombinaciji sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove". Navodi se i da je izborni dan protekao bez trzavica, ali su ga obeležile proceduralne greške, kršenja tajnosti glasanja i slučajevi kolektivnog glasanja.

Delegacija koja je nadgledala izbore u Srbiji zato je "ohrabrila" srpske vlasti da "pokažu stvarnu i čvrstu političku volju da se pozabave glavnim problematičnim aspektima izbornog procesa, sprovedu preporuke u cilju daljeg unapređenja zakonskog okvira koji reguliše izbore, izvrše smislene i kredibilne promene izbornog zakonodavstva i obezbede da nezavisne institucije za nadzor u zemlji, uključujući Regulatorno telo za elektronske medije i Agenciju za prevenciju korupcije, igraju proaktivnu ulogu".

KAMPANjA

Šenah je napisao i da su delatnosti Republičke izborne komisije doprinele boljoj komunikaciji i većoj transparentnosti, čime se stvara veće poverenje u njen rad, ali i da su tela za praćenje kampanje i elektronskih medija bila uglavnom neefikasna.

Pogledajte više