"ROBIJAŠ" KOD KUĆE OD APRILA:Kurti na sednici vlade lažno optužio Srbiju da u zatvoru drži Petrita Dulu

S.S.R.

10. 01. 2024. u 16:10

PREMIJER privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti govorio je danas na sednici vlade o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, rekavši da se u srpskim zatvorima nalaze Nezir Mehmetaj i Petrit Dula, da su tamo nepravedno zbog navodnih ratnih zločina. Ipak, ispostavilo se da govori neistinu, jer je Dula na slobodi od 7. aprila 2023. godine, što je sam rekao pre mesec dana u intervjuu za medije u Prištini.

Foto: Profimedia

Posle ove javne bruke Kurtija je morala da pravda tzv. ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, koja je rekla da su "u govoru koji je pripremljen za njega u isti paragraf uključeni Dula i Mehmetaj", pa je pogrešio.

Kurti je dalje govorio o "nepravednim merama Evropske unije prema Kosovu" koje su donete zbog krize na severu i tražio njihovo ukidanje, ali je dodao da je zadovoljan što je uvedena vizna liberalizacija i sada mogu slobodno da putuju. Zatim je "osuo" po Srbiji koja, kako je istakao "bira da napadne Kosovo, kao što je to uradila 24. septembra 2023. godine u Banjskoj". Svojim kolegama je rekao i da žali za "srpskim opozicionim liderom, Nikolom Sandulovićem, predsednikom Republikanske stranke kojeg je Srbija optužila i za raspirivanje nacionalne mržnje", jer se poklonio na grobu porodice Jašari.

- Srbija nastavlja put ka Putinovim metodama od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika - nastavio je Kurti u istom stilu optužujući Srbiju. Nijednog momenta nije spomenuo da se na desetine Srba nalazi u kosovskim zatvorima pod lažnim optužbama i to bez svedoka, kao i da je 13 odsto naših ljudi napustilo KiM u poslednjih godinu dana zbog torture koju trpe svakodnevno.

Pogledajte više