FINANSIRA GA NEMAČKI DOJČE VELE: Ko je nasilnik sa protesta? (VIDEO)

Novosti online 19. 12. 2023. u 10:23

NASILNIK sa sinoćnog protesta koji je predstavljao "studente" zapravo je Nikola Ristić iz Beograda, jedan od ključnih saradnika nemačkog Dojče velea.

Foto: Printskrin

Demonstranti okupljeni oko Dragana Đilasa i liste "Srbija protiv nasilja" napali su sinoć, ispred zgrade Republičke izborne komisije, direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Demonstranti su se sinoć okupili kako bi tražili ponavljanje izbora u Beogradu, a nekoliko sati pravili su haos ispred zgrade Republičke izborne komisije, gde je atmosfera bila više nego tenzična.

Kulminirala je napadom na direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Kako se vidi na snimku, prvi u redu nasilnika koji su napali Kovačevića je i vlasnik i direktor "DP Media" Nikola Ristić.

Ristić, koji je postrojavao studente na sinoćnjem protestu i davao instrukcije kako bi onemogućili Kovačevića da napusti zgradu RIK-a, direktor je i vlasnik preduzeća čiji je glavni finansijer nemački Dojče vele.

Naime, Nikola Ristić dobio je ponudu od Norberta Šinkovića, regionalnog projekt menadžera Dojče velea, da bude "konsultant za monitoring". Norbert je tokom 2023. godine nudio novac za ove usluge u sklopu "regionalnih medijskih projekata", čiji su nosioci nemački Dojče vele i "Nemačka organizacija za međunarodnu pomoć". U pitanju su projekti za promociju medija na društvenim mrežama. Ta ponuda upućena je Nikoli Ristiću.

Ristićeva kompanija DP media sarađuje, pored Dojče velea, i sa CRTOM i Istinomerom.

Inače, Ristić je veoma zainteresovan i za rad srpske službe BIA, kojom je navodno "veoma fasciniran".

Početkom februara 2023. godine, Ristić je obavestio V.V., službenika kompanije NCR iz Beograda, da je dobio ponudu da se kandiduje za člana Saveta za mlade Vlade Srbije, kao i da je u prethodnom periodu iznosio afirmativne komentare na račun rada srpskih bezbednosnih službi o kojima, navodno, već duže vreme ima izgrađene pozitivne vrednosne stavove. Inače, Ristićevi poznanici navode njegovu fasciniranost bezbednosnim i obaveštajnim službama, a naročito BIA o kojoj se u brojnim prilikama izražava afirmativno.

Od Ristića smo pokušali da dobijemo komentar na to što njegovu firmu finansira nemački Dojče vele i zbog čega je učestvovao u napadu na Kovačevića, na šta je on rekao da ne daje izjave za "Novosti" i da se razgovor nije desio.

Pogledajte više