"SVA ODGOVORNOST ZA KRIZNA DEŠAVANJA NA PRIŠTINI" Petković: Smirivanju situacije ne doprinosi zabrana Srbima da glasaju na KiM

Tanjug 27. 11. 2023. u 15:47

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas tokom sastanka sa ambasadorom Argentine Osvaldom Marsikom da smirivanju situacije ne doprinosi zabrana Prištine da Srbi glasaju na prostoru KiM na parlamentarnim izborima.

Foto: Tanjug

Prema rečima Petkovića, ublažavanju tenzija ne doprinosi ni odbijanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da hitno krene u pravcu deeskalacije u četiri opštine na severu KiM, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je sa argentinskim ambasadorom razgovarao i o poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, i tom prilikom naglasio da svakodnevne provokacije, jednostrane akcije i eskalatorni potezi, neosnovana hapšenja i lažne optužbe usmerene prema Srbima jasno pokazuju da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, koja vodi eskalaciji i produbljivanju krize.

On je poručio da se Beograd uvek zalagao za trajan i održiv mir i stabilnost u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i da srpskoj strani incidenti nikada nisu bili ni cilj ni sredstvo, te da je sva odgovornost za krizna dešavanja na Prištini.

- Zbog toga je od neprocenjive važnosti da međunarodna zajednica odlučno, političkim i diplomatskim sredstvima spreči Prištinu u nastojanjima da destabilizuje region i spreči nove Kurtijeve jednostrane akcije - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodao je da je zahvalan Argentini na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i istakao da je opredeljenje Beograda da neguje i unapređuje tradicionalno prijateljske odnose sa ovom državom.

Pogledajte više