U OSNOVNOM SUDU U PRIŠTINI: Počelo prvo suđenjeČ.A. u odsustvu

D. Z. 20. 11. 2023. u 15:49

PRED Osnovnim sudom u Prištini juče je počelo prvo suđenje u odsustvu za navodne ratne zločine na Kosovu, Srbinu Č. A iz Štimlja koji je optužen za navodne ratne zločine, uključujući učešće u ubistvu osam albanskih civila u Račku

foto d.z.

Pred Osnovnim sudom u Prištini juče je počelo prvo suđenje u odsustvu za navodne ratne zločine na Kosovu, Srbinu Č. A iz Štimlja koji je optužen za navodne ratne zločine, uključujući učešće u ubistvu osam albanskih civila u Račku.

Kako se navodi u optužnici koju su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku, optuženi Č. A. je 15. januara 1999. godine u selu Račak, opština Štimlje, sarađivao sa grupom kriminalaca (za sada neidentifikovanih) „pri čemu je ova organizovana grupa, obučena u policijske, paravojne, vojne uniforme, nanela velika stradanja ili narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, zastrašivanje nemoćnog civilnog stanovništva, ubistva, naređivanje raseljavanja civilnog stanovništva ili pojedinaca koji nisu učestvovali direktno u sukobu ili ratu...".

Inače, od stupanja na snagu izmena zakonika o krivičnom postupku, koje omogućavaju suđenje u odsustvu, Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je ukupno šest optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine..

Pogledajte više