VRATIĆE OBELEŽJE SRPSKIM JUNACIMA? Francuska ambasada u Prištini razmatra povratak spomen-ploče našim vojnicima, na mesto sa kog je uklonjena

D. Z. 15. 11. 2023. u 22:54

AMBASADA Francuske u Prištini saopštila je da će razmotriti vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu na prvobitno mesto, pošto je nedavno izmešten u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

foto d.z.

U saopštenju za javnost iz ove ambasade ističu da žale zbog polemike nastale u javnosti nakon nakon pomeranja spomen-ploče palim srpskim borcima , kao i da će razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na tom groblju bili postavljeni kao što su ranije stajali.

- U sadašnjim okolnostima stima, uz izazvane emocije, ambasada će razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali, a da to uključi i novu spomen-ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru Kfora- navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Francuska ambasada u Prištini poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata.

- Francuska ambasada poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja- navodi se u saopštenju.

Inače, bela spomen ploča iz 1984. godine na kojoj je pored krsta napisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912. -1918. godine izmeštena je sa bočne strane parka, a na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke. Na njenoo mesto je postavljena postavljena crna mermerna ploča poginulim francuskim vojnicima na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu.

U međuvremenu, grupa srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji, njih više od 2.000, potpisala je peticiju da se spomenik srpskim palim borcima vrati na centralno mesto spomen obeležja.

Pogledajte više