GRADE ŽIVOT NA KOSTIMA MRTVIH SRBA: Jeziv potez Albanaca - prekopavaju groblja u Mitrovici

D. Zečević

26. 10. 2023. u 10:29

RADOVI na prekopavanju puta kroz staro srpsko groblje, nedaleko od Crkve Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, juče su obustavljeni, a grupa građana podnela je krivičnu prijavu zbog skrnavljenja humki njihovih predaka.

foto privatna arhiva

Teškom mehanizacijom prekopano je groblje gde su preminuli sahranjivani od kraja 19. veka do šezdestih godina prošlog veka, pa su se pojavile i kosti pokojnika. Taj varvarski čin uznemirio je meštane, ali i sve naše sunarodnike na KiM, koji upozoravaju na opasne pokušaje da se zatru svi tragovi postojanja Srba u pokrajini. Tu gde su bageri prošli, kako svedoče meštani, put nikada nije postojao, a pominju da je sve izvedeno kako bi se jednom Albancu omogućio prilaz do njegove kuće koja se popravlja?!

Nikola Kabašić, sudija i bivši predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, kaže za "Novosti" da je krivičnu prijavu u ime grupe građana i podneo sa zahtevom da se ustanovi ko je naručilac radova na prekopavanju groblja, ko finansijer i izvršilac, i ističe da tu postoji odgovornost većeg broja ljudi:

- Prema mojim saznanjima, poslate su dve policijske patrole i ekipa forenzičara, tako da su radovi posle podnošenja prijave obustavljeni. Reč je o starom srpskom groblju koje se vodi na Srpsku pravoslavnu crkvu. Na groblju, površine 25 ari, ima više od trideset spomenika - navodi Kabašić.

On revoltirano ističe da samo na Kosovu i Metohiji postoji takav vid vandalizma i zatiranja tragova srpstva preoravanjem i prekopavanjem groblja:

- Reč je o necivilizacijskom postupku nekih kompanija koje bi preko kostiju mrtvih Srba da naprave put, a sve zato što se obnavlja kuća nekom Albancu. Ne možete da gradite život preko kostiju mrtvih Srba. Toga nigde na svetu nema. I ne mogu me uveriti da nisu znali za groblje, jer je jasno obeleženo, a spomenici, iako je reč o starom groblju iz prošlog veka, i te kako su vidljivi.

Sveštenici Crkve Svetog Dimitrija, nadomak koje se nalazi groblje, ističu da je put prekopan bez njihovog znanja. I meštani nam kažu da nisu znali za akciju i ukazuju da se na ovom primeru može sagledati sva bahatost i vandalizam privremenih prištinskih institucija.

- Dok prištinske institucije žele da obnove samo jednu albansku kuću, i ne pomišljaju na desetine hiljada kuća u vlasništvu Srba koje su porušene, spaljene i oskrnavljene proteklih dvadeset i više godina. A na ideju o obnovi te albanske kuće došli su baš sada kada su tenzije na severu KiM veoma visoke - kaže nam stariji žitelj Severne Mitrovice, i napominje da Albanci koji žive u severnom delu grada uživaju sva osnovna prava i nisu izloženi torturi, za razliku od Srba koji su u većini.

On navodi primer da se muslimansko groblje u severnom delu grada, na izlazu iz Mitrovice ka Zvečanu, čuva i da nikada nije oskrnavljeno, dok je srpsko groblje u južnom delu grada nebrojeno puta bilo na meti, i da je na njemu porušeno više od 90 odsto spomenika.

Protest ispred zgrade suda

ISPRED Osnovnog suda u Mitrovici juče se okupila grupa građana u znak revolta zbog prekopavanja starog srpskog groblja. Nikola Kabašić ukazao je i da groblje, kao kulturno-istorijski spomenik od posebne važnosti, mora da podleže zaštiti i da se mora čuvati. Okupljeni su naveli da je groblje bilo vidljivo i da nema dileme da su izvođači tačno znali šta rade.

Pogledajte više