BEZ RUSIJE EVROPA NEĆE BITI CELA Intervju - Diana Jovanović Šošoka, rumunska senatorka

D. Vujičić

23. 10. 2023. u 13:28

BAŠ zato što sam u Srbiji i što deo moje porodice potiče iz ove zemlje, želim da kažem ljudima sa KiM, da moraju da shvate kako oni koji manipulišu njima vukući ih u secesiju, to rade da bi ih porobili. Porobljenima je najlakše vladati. Ista stvar se događa u Rumuniji sa podsticanjem secesije Transilvanije koja je večna rumunska zemlja, baš kao što je i Kosovo oduvek bilo srpsko. Albanci, nemojte verovati moćnicima iz inostranstva koji nad Kosmetom samo sprovode latinsku izreku divide et impera. Završićete pocepani.

Foto: Printskrin

Posle ovih reči Diane Jovanović Šošoake u beogradskom hotelu "Moskva", na seminaru Međunarodnog evroazijskog pokreta, usledio je buran aplauz gostiju i publike. Rumunska senatorka i lider partije SOS nije krila emocije što je prvi put u zemlji odakle joj potiču preci.

Založila se u Beogradu za momentalni razumni mir u Ukrajini dodavši da zemlje na Balkanu danas imaju moralnu i stratešku obavezu da izgrade čvrsto jedinstvo utemeljeno na suverenitetu i nezavisnosti od velikih sila. Predložila je obnovu Balkanskog saveza (Balkan Balkancima) jer samo "zajedno možemo sačuvati veru, istoriju, tradiciju, i porodicu, ljubav prema susedima i suverenitet. Dodala je da Evropa mora da razume da bez Ruske Federacije nije cela, a da će prihvatajući ovu i ovakvu Ukrajinu u svoje redove propasti do kraja.

Poznati ste po tome što ste prvi političar u EU koji se založio za prekid rata u Ukrajini?

- Još u februaru 2022. sa još četiri poslanika našeg parlamenta uputila sam apel za prekid rata i mirovne razgovore u Bukureštu između dve strane. Nažalost, apel je ignorisan od strane svih ambasada zemalja EU, uključujući i rumunsku vladu. Vrata je tada otvorila samo Ambasada Rusije, a ja sam zbog inicijative u mojoj zemlji zaradila nadimak "putinovac".

Podigli ste "prašinu" i kada ste se u parlamentu založili da Rumunija iz sastava Ukrajine povrati bivše teritorije?

- Pošto su poljski i mađarski političari počeli da govore isto, osetila sam se obaveznom da podsetim da su etnički Rumuni podvrgnuti potpuno nepravednom, diskriminatornom tretmanu etničkog čišćenja od Kijeva. Prvi vojnici poslati da poginu u ratu bili su etnički Rumuni i to nikada nećemo oprostiti i zaboraviti.

Kako Kijev tretira Rumune?

- Kao neprijatelje države. Uspostavljeni su zakoni koji za Rumune znače prisilnu asimilaciju, zabranu obrazovanja na maternjem jeziku, pa čak i verske službe na njihovom jeziku! Od preko 220 rumunskih pravoslavnih hramova ostalo je samo osam. U današnjem obliku, Ukrajina je veštačka država, nastala nasilnim održavanjem teritorija i populacija koje joj ne pripadaju.

Oštri ste i kada je reč o pomoći Bukurešta izbeglicama?

- Rumunija je zanemarila sopstvene građane da bi uložila naš novac u ukrajinske izbeglice. U pitanju su ogromne sume da im obezbede smeštaj, hranu, putovanja, besplatno lečenje... Dok za rumunsko dete država izdvaja dodatak od oko 50 evra, za ukrajinsko daje oko 800 evra mesečno. Kada je nedavno Zelenski "zahvaljivao" državama koje podržavaju Ukrajinu, nije se ni potrudio da pomene Rumuniju.

I protiv NATO vojnika ste progovorili glasno?

- Zbog nameštenog rata u našu zemlju su došli strani vojnici i Bukurešt bukvalno pozajmljuje novac da ih izdržava. Deo tih vojnika živi u luksuznim hotelima, a za svakog od njih plaćamo 1.000 evra dnevno!

U vašoj zemlji vi ste ipak usamljen glas?

- Rumunija ima još jednu šansu, preko SOS stranke koju vodim. Mora da izbori zasluženo mesto u EU i pridruži se državama koje su za nezavisnu i suverenu Uniju naroda koja sarađuje pod jednakim uslovima, a ne briselski konglomerat koji diktira državama članicama šta da rade.

Pogledajte više